KERTÉSZKEDÜNK: Premium rezisztens szőlőfajták

2022. október 6. - 16:20 | Régió

A háztáji kertészeti termelésben is egyre nagyobb az igény a vegyszermentes termelésre, egyre jobban terjednek a biológiai növényvédő szerek és termesztési módok. Teljesen indokolt a kiskerti termelők részéről ez a szemléletváltás. A múlt század nyolcvanas éveiben a minél több termés elérése volt az elsődleges cél, s az emberek sok műtrágyát és vegyszert használtak. Ezzel szemben korunkban rádöbbentek a kiskerti termelők, hogy mennyire fontos a tiszta, lehetőleg vegyszermentes környezet és a szermaradékmentes otthoni termelés.

KERTÉSZKEDÜNK: Premium rezisztens szőlőfajták

Ebbe a modern szemléletbe és termesztési módba teljesen beleillenek az utóbbi évtizedekben kinemesített új ellenálló szőlőfajták. A nemesítés természetesen napjainkban is tart, állandóan jelennek meg teljesen új fajták elsősorban ukrán (pl. Kalugin, Pisanka), orosz (pl. Meskov, Pavlovskij, Krajnov), moldáv, de japán és amerikai magánnemesítők szorgos munkájának is hála.

Képen: Pamjati Chirurga (Bogyói nagyok, édesek. Fagyoknak, gombabetegségeknek kiválóan ellenáll)

Ezeket az új fajtákat három fajból nemesítették ki:

  1. Vitis vinifera: Ennek a fajnak az egyik fajtaköre az eurázsiai. Ezek betegségre érzékeny, de hatalmas fürtű fajták, amelyek a nagyobb fagyokat sem igazán tűrik. Bogyóik is nagyon nagyok, húsosak, ropogósak.
  2. A másik az európai fajtakör, amely fajtákat mi is eddig ismertünk. Ezek jól bírják a hideget, de kisebb a fürtjük és a bogyójuk is. Elsősorban bort készítenek belőlük.
  3. Vitis amurensis: kelet-ázsiai szőlőfaj. Ezek kiválóan ellenállnak a fagyoknak, akár -40 C°-ig is. Erőteljes a növekedésük, gombabetegségeknek nagyon jól ellenállnak, a filoxérának viszont kevésbé.

Az utóbbi évtizedekben megjelent új fajtákat - főleg az ukrán és orosz nemesítők - ebből a három szőlőfaj különböző, sokszor többszörös keresztezéséből állították elő. Rengeteg ilyen fajta jelent meg a közelmúltban, de napjainkban is.

Képen: Viking – Nemcsak az alakja különleges, de az íze is. Hosszan a tőkén tartható.

Közös jellemzőjük, hogy nagyon jól ellenállnak a fagyoknak, általában 20-25 C°-ig is. Valamint nem fogékonyak a lisztharmatra, peronoszpórára és szürkepenészre. Többségük korai, július végei - augusztusi érésű. Gyönyörű nagy fürt, nagy, vagy óriási nagy bogyó, erős növekedési erély jellemzi őket.

A nemesítésnek köszönhetően gyökeres dugványokkal is lehet őket szaporítani. A termesztési tapasztalatok szerint jól ellenállnak a filoxérának.

Képen: Monarch – Augusztus végén érik. Fürtjei nem ritkán 1,5 kg felettiek.

Ezeket a fajtákat Premium rezisztens fajtáknak is nevezik, hogy a termelők könnyebben meg tudják őket különböztetni a klasszikus fajtáktól.

Olyan fajták tartoznak ide, mint pl. a Ajvaz, Alvika, Anasnij, Bruno, Faeton, Glaša, Monarch, Pamjati chirurga, Ruta, Viking – hogy csak néhányat említsek.

Képen: Alvika – Napjainkban talán a legnagyobb gyümölcsű szőlő. Bogyói a 30 grammot is meghaladják.

Fontos tudatosítani, hogy a Premium rezisztens fajtákat sem lehet teljesen vegyszer nélkül megtermeszteni.

Egy átlagos évben 3-4 vegyszeres permetezést igényelnek. A tavaszi lemosó permetezésen túl fontos a virágzás előtti és virágzás utáni permetezés.

Egyre nagyobb szerepük van a növényvédelemben a biológiai készítményeknek is. Így ezekkel a fajtákkal könnyebbé válik a háztáji szőlőtermesztés, tisztábbá lesz a környezetünk.

Angyal József, AGROCENTRUM Nyárasd


Forrás: www.agrocentrum.sk

-p-