Kertészkedünk: Új generációs, ellenálló ültetőburgonya fajták

2023. március 7. - 19:22 | Tech

A holland Agrico burgonyatermesztő és nemesítő szövetkezet vezetői évekkel ezelőtt felismerték azt a problémát, amely annak nyomán keletkezik, hogy az únióban kivonják a forgalomból az ültetőburgonyánál használt csávázószereket. Az így kezelt szaporítóanyag nálunk is nagyon népszerű volt és ma is az a kistermelők körében. Hiszen ezeket a krumplikat sokkal kevesebbet kellett permetezni, mint a klasszikus, „zsákos” kiszerelésű ültetőanyagot.

Kertészkedünk: Új generációs, ellenálló ültetőburgonya fajták

Az említett cég hosszas kísérletezésbe kezdett, s a gondos, rendkívül aprólékos és precíz nemesítő munka nem maradt eredmény nélkül. 2018-tól ma már mintegy 13 fajta tartozik a „NEXT GENERATION” – azaz a Jövő nemzedék fajtái közé - ahogy ezt a burgonya fajta csoportot elnevezték. A nemesítők célja ezekkel a fajtákkal a fenntartható fejlődés biztosítása magas termésbiztonság mellett. A fő cél pedig természetesen az, hogy a termesztés során minél kevesebb vegyszert kelljen alkalmazni és a burgonyát ne pusztítsa el a legnagyobb ellensége, a burgonyavész (phytophtora infestans). Itt ne csak a kiskerti termesztésre gondoljunk, hanem főleg a nagyüzemi termelésre, ahol sok ezer hektáron óriási a vegyszer felhasználás, és ezzel a környezet szennyezése is.

Néhány fajta már nálunk is beszerezhető ezekből a modern, ellenálló fajtákból. Lássuk, melyek ezek!

Alouette – Korai piroshéjú fajta, amely mind a lombján, mind a gumóján ellenáll a burgonyavésznek. Az egyik fajta, amelyből nemesítették a nálunk is ismert Laura. Főzési típusa „AB“, tehát inkább saláta típus, magas szárazanyag tartalommal. Főzéskor kemény marad, ezért salátáknak, sültkrumplinak kiváló, de természetesen főzésre is alkalmas. Nagy méretű, ovális gumókat terem. A gumók húsa szép sárga. Magas hozamú, minőséges fajta. Alkalmas hagyományos, de bio termesztésre is. Ellenáll a szemölcs betegségnek is. Jól tűri a szárazságot, melegebb éghajlaton is megterem.

Képen: Alouette

Twinner – Az előbbitől korábbi fajta. Ősei között van a Marabel és a Sirco fajta. Egy holland család biogazdaságában fejlesztették ki. A héja sárga színű, éppúgy, mint a húsa. Szintén „AB” főzési típusú, egy picivel kevesebb szárazanyag tartalommal, mint az Alouette. Gumói nagy méretűek, minőségük átlagon felüli. Jól ellenáll a burgonyavésznek levélen és gumón egyaránt, úgy, mint a szemölcsbetegségnek is. A termelők egyik kedvence ez az új generációs burgonya fajta.

Képen: Twinner

Twister – Félkorai sárga héjú fajta. Szintén „AB” főzési típusú. Gumói kerek – oválisak. Nagyon jól tárolható. A nemesítés során nagyrészt biotermesztők tábláin hosszú szelekcióval és több régi bevált fajta többszörös keresztezésével hozták létre, ezért a biotermesztésben is megállja a helyét. Nemcsak a phytophtóra ellen rezisztens, hanem kiváló termesztési tulajdonságokkal is rendelkezik. Az olyan országokban is bizonyított már Hollandia mellett, mint Franciaország, Olaszország, Lengyelország, vagy Svédország.

Úgy gondolom, érdemes kipróbálni ezeket az új, ellenálló fajtákat. Ennek a szövetkezetnek a régi, bevált fajtái sem ismeretlenek Önöknek. Esmee, Manitou, Riviera, Agria, Agata, Impala, Sante, Ranomi – mind tőlük származik, hogy csak néhányat említsek. Minőséges, csak bevizsgált ültetőanyagot hoznak forgalomba.

Az Agrico nyomán: Angyal József, AGROCENTRUM Nyárasd


Forrás: www.agrocentrum.sk

-p-