Kerületi bíróság: semmit nem szegtek meg a NAKA nyomozói, a feltételezéseik megalapozottak voltak

2021. október 22. - 10:27 | Belföld

Megalapozott volt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) elitnyomozóinak gyanúja Diana Santusová, az inspekció nyomozócsoportjának egyik vezetőjének csapatával szemben – ez derült ki a Pozsonyi Kerületi Bíróság határozatából.

Kerületi bíróság: semmit nem szegtek meg a NAKA nyomozói, a feltételezéseik megalapozottak voltak
Fotó: Rendőrség - illusztráció - Facebook

A Pozsonyi Kerületi Bíróság döntött október 1-jén a NAKA négy nyomozója, Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota és Štefan Mašin, valamint a belügy belső ellenőrzésének ideiglenes vezetője, Peter Scholtz szabadlábra helyezéséről.

Juraj Chylo pozsonyi ügyész azt állította, a nyomozók indítéka az volt, hogy lejárassák Santusová csapatát, ezért fiktív dolgokra alapozták a büntetőeljárást. A Pozsonyi Kerületi Bíróság szenátusa azonban pontosan leírja azokat az információkat, amelyek alapján a nyomozók eljárást indítottak, a szenátus szerint pedig abban, hogy a nyomozók egyeztettek egymás közt a határozat tartalmáról, nincs semmi törvényellenes.

A kerületi bíróság a gyanúsítottak kihallgatása után és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kimondta, a nyomozók semmit nem szegtek meg, a feltételezéseik megalapozottak voltak, és semmilyen bizonyíték nem szól ellenük.

A Pozsonyi III-as Járásbíróság szeptember közepén helyezte előzetes letartóztatásba a NAKA vizsgálótisztjeit, Ján Čurillát és Pavol Ďurkát. Néhány órával később döntött a bíróság a harmadik NAKA-nyomozó, Milan Sabota vizsgálati fogságba helyezéséről is, akit ugyancsak a belügyi inspekció gyanúsított meg. Ugyancsak vizsgálati fogságba került Peter Scholtz, a belügyi belső ellenőrzés ideiglenesen kinevezett vezetője és egy másik NAKA-nyomozó, Štefan Mašin is.

A NAKA rendőreit hivatali visszaéléssel is gyanúsítja az inspekció. Mégpedig azért, mert korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban akartak eljárást indítani az inspekció egyes emberei ellen. A NAKA rendőreinek ez azonban nem sikerült, mert az általuk elindított büntetőeljárást a már legendássá vált 363-as paragrafusra hivatkozva leállították.


(DenníkN/para)