Kész az első költségvetés Kamenickýtől, de alig valaki hisz neki

2019. október 14. - 12:39 | Belföld

A kormány hétfőn tárgyalja meg az első olyan állami költségvetési tervezetet, melyet már az áj pénzügyminiszter, Ladislav Kamenický állított össze, és nem elődje, Peter Kažimír. Ez a költségvetés egyszersmind az első olyan, amelynek tételei már javarészt a jövő márciusban felálló új kormányra vonatkozik.

Kész az első költségvetés Kamenickýtől, de alig valaki hisz neki
Ladislav Kamenický (Fotó: TASR)

Maga a pénzügyminiszter az utóbbi évek egyik legnehezebb feladataként írta le az idei költségvetést összeállítását. Az államháztartás 0,49%-os hiánnyal számol, ami azt jelenti, hogy 480 millió euróval költenek többet, mint amennyi van. A Denník N írása szerint a kormány nem is tervezhetett fél százaléknál magasabb deficitet, mert az esetben tarthat Brüsszel haragjától. Ugyanakkor nem tervezhettek kiegyenlített költségvetést sem, mert azt meg valószínűleg Brüsszel egészen hihetetlennek tartotta volna olyan intézkedések mellett, mint amit a kormány már belengetett.

Kamenický jelezte, hogy a költségvetési szabályokról szóló törvény határain egyensúlyoz az általa benyújtott tervezet. Hozzá képest a Szlovák Jegybank, melynek elnöke egyébként éppen az elődje, Peter Kažimír, 1,5%-os hiánnyal számol a 2020-as évre, amennyiben nem lesz egyéb kompenzációs intézkedés a kormány részéről.

Az idei évi költségvetés 0,7%-os deficitet jelez előre, miközben a kiegyenlített államháztartás volt a cél. Peter Pellegrini ennek kapcsán azt mondta, hogy ezt a lassuló gazdaság eredményezi, a Denník N szerint viszont magasabb állami kiadások, és a alábecsült nem adó jellegű bevételek. Ugyanakkor a 0,7% még nem végleges, a költségvetési tanács például a kockázatok miatt 1,2%-os deficitet is elképzelhetőnek tart, ami már nominális értékben eléri az 1,1 milliárd eurót.

A kormány 2021-re és 2022-re ígér kiegyenlített költségvetést, de ezzel tulajdonképpen a következő kormány hozza zavarba, mivel egyúttal el is ismeri, hogy ha nem igazjtják ki 0,75, illetve 1,25%-kal, akkor ez nem fog valóra válni. Tehát az említett százalékok jelenthetik a hiánytervet a következő évekre.

Elismerik azt is, hogy a tavalyi évben nem 0,8% volt az államháztartási hiány, hanem 1,1%, ahogy azt az Eurostat állapította meg.

Kamenickýnak azt is figyelembe kellett vennie, hogy a gazdasági növekedés lassulása miatt jövőre 620 millió euróval kevesebb bevétel folyhat be az államkasszába adóból és járulékokból az 2019-2021-es programozott költségvetésben előrejelzett összeghez képest. Bele kellett számolnia továbbá a kormány tervezett intézkedései által a magasabb állami kiadásokat és az adócsökkentéseket, ami további 350 millió eurós kiesést jelenthet.

A pénzügyminisztérium mindenesetre azt is megjegyezte, hogy a kiadásokat restriktív intézkedésekkel kellene megvágni mintegy 475 millió euró értékben, hogy teljesüljön a fél százalékos hiánycél.

A Denník N felhívja a figyelmet, hogy a költségvetési tanács szerint a Szociális biztosító kiadásait mintegy 120 millió euróval alulértékelték a költségvetésben, többek között azáltal, hogy a munkanélküli segélyek és a táppénz tekintetében csökkenő kiadással számolnak, holott az nőni szokott. A biztosító közigazgatási alapjának kiadásait 106 millió euróra becsülik, holott az elmúlt három évben 150 millió eurónál nem volt kevesebb. Arról viszont semmi sincs ott, hogy ezt hogyan kéne elérni.

Számolnak a költségvetésben a dohánytermékek fogyasztói adójának emelésével is, holott egyáltalán nem biztos, hogy az átmegy a parlamenten, különösen hogy Andrej Danko kiverte miatta a hisztit.

A költségvetés számol továbbá az állami és közigazgatásban dolgozók bérének 10%-os emelésével, ami 271 millió euróba kerül. Nő a közjogi méltóságok, bírók, ügyészek és közfunkciót ellátó állami tisztviselők bére is, ami 15,8 milliós kiadástöbbletet jelent.

További intézkedés, hogy emelkedik az adóalap adómentes része, csökken a 100 ezer euró alatti éves forgalommal bíró cégek és egyéni vállalkozók jövedelemadója 15%-ra, továbbá bizonyos élelmiszerek és a nyomtatott sajtó adója 10%-ra.

Az állami biztosítottak terén 1,134 milliárd eurós kiadással számolnak, ami alacsonyabb, mint az idei (1,195 milliárd euró). A költségvetésben 300 millió eurónyi korrekció is szerepel az euróalapokat illetően, mivel lejár a 2007-2013-as programidőszak merítése.

A honvédelmi kiadásokat a GDP idei 1,65%-ával szemben jövőre 1,71%-ban határozták meg.

2019-re vonatkozóan 2,4, jövőre 2,3%-os gazdasági növekedésre számítanak. A foglalkoztatottság az idei 1,1%-kal szemben jövőre mindössze 0,2%-kal emelkedhet, eközben a munkanélküliség, ugyanazon a történelmi, 5,8%-os szintjén maradhat. A nemzetgazdasági átlagbér 4,7%-kal emelkedhet jövőre, és elérheti a bruttó 1139 eurót.

(Denník N)