Kész betartani a ramadáni böjtöt az első arab űrhajós, aki félévet tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson (FOTÓ)

2023. február 2. - 20:51 | Tech

Kész a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tölteni az egy hónapig tartó ramadánt, és vállalni az ottani körülmények között a böjttel járó nehézségeket a "világűr szultánja" becenéven ismert, egyesült arab emírségekbeli űrhajós.

Kész betartani a ramadáni böjtöt az első arab űrhajós, aki félévet tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A negyvenegy éves Szultan al-Nejadi - az arab országokból származó első olyan űrhajós, aki hat hónapot tölt az ISS-en - csütörtökön beszélt erről. Nejadi február 26-án indul a világűrbe egy SpaceX űrhajó fedélzetén.

Az Egyesült Arab Emírségek néhány éve vesz részt az űrprogramban, 2019-ben egy másik űrhajóst, Hazza al-Manszúrit küldte nyolcnapos küldetésre az ISS-re.

Szultan al-Nejadit féléves tartózkodásának ideje alatt lesz a muszlimok szent hónapja, a ramadán is, amikor napkeltétől napnyugtáig böjtölnek.

Ennek a szabálynak a betartása az ISS-en, amely 90 perc alatt fordul meg a Föld körül, valódi kihívás - magyarázta csütörtökön az űrhajós Dubajban tartott sajtótájékoztatóján.

Napi átlagos 16 napkeltével és napnyugtával mikor kell megtörni a böjtöt? - kérdezte az űrhajós, aki azért hozzátette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a greenwichi középidőt használják.

Míg szerdán az egyesült államokbeli Houstonban azt mondta, hogy nem ragaszkodik a böjt betartásához a küldetése alatt, ezúttal viszont kijelentette, hogy "a böjtölés szándékával készül a szent hónapra".

Nejadi húsz évig szolgált a hadseregben, majd elektronikai és távközlési mérnöki tanulmányokat végzett Nagy-Britanniában. Az ausztráliai Griffith egyetemén doktori disszertációját az adatszivárgások megakadályozására alkalmas technológiákról írta.

A négyezer jelölt közül kiválasztott űrhajós közölte, hogy a mikrogravitációnak az emberi testre gyakorolt hatását kívánja tanulmányozni a jövőbeli Mars-missziókkal összefüggésben.

Nejadi Stephen Bowen és Warren Hoburg amerikai és Andrej Fegyajev orosz űrhajósokkal közösen utazik az ISS-re.

(MTI)