Kész a látogatók fogadására az új DAC Aréna

A mai nappal átadásra került az épülő DAC Aréna két új tribünje (C+B), így a stadion jelenleg 6839 néző befogadására képes.

Kész a látogatók fogadására az új DAC Aréna
Világi Oszkár a DAC Arénában (Fotó: Paraméter)

A stadionavató mérkőzés most szombaton, november 19-én, 17:00-kor kezdődik - a Fortuna Liga 16. fordulójában az FC DAC 1904 végre valóban hazai pályán fogadja trencsénieket. 

Az építési munkálatok rendkívül tempósan folytak, a két új lelátót és az új pályát öt hónap alatt sikerült befejezni.

"A stadionépítési munkálatok első fázisát rekordidő alatt sikerült lezárni. Az FC DAC 1904 történetében jelentős lépésnek számít, hogy ebben az új sportlétesítményben szombaton sor kerül az első mérkőzésre" - jelentette ki Világi Oszkár, a klub tulajdonosa.

A stadionépítés első fázisában 11 millió euró került befektetésre.

A 11 millió euróból 2,4 millió euró az állami támogatás, 2 millió eurót képez a MOL-csoport betétje, a klubtulajdonos hozzájárulása 4,6 millió euró, a dunaszerdahelyi önkormányzat pedig 2 millió euró telekbetéttel járult hozzá a költségekhez.

A teljes beruházás összegét jelenleg 22 millió euróra becsülik, tehát ennyibe kerül majd a kész DAC Aréna. Hamarosan elkezdődik az öltözőket, a VIP-lelátót, a skyboxokat és sajtópáholyt tartalmazó A tribün építése, ami 2017 júliusára készülhet el. A végső fázis a jelenleg megmaradt főtribün bontása és a helyére kerülő D jelzésű lelátó megépítése, ez 2017 júliusától 2017 végéig fog tartani. Ez azt jelenti, hogy előreláthatólag 2018-ra nyeri el végleges formáját a DAC Aréna.

Balról jobbra: Ambrus Csaba tervező, Bacsa György, a MOL-csoport stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója, Világi Oszkár klubtulajdonos, és Gyurkovics Sándor, a kivitelező AVA-stav ügyvezetője

A következő szezontól MOL Aréna

A stadionban tartott szerdai sajtótájékoztatón Világi Oszkár, az FC DAC 1904 tulajdonosa közölte, hogy a DAC Aréna részvénytársaságba 22,5 százalékos részesedéssel belépett a magyarországi MOL-csoport is, és a magyarországi központú vállalat kétmillió euróval támogatta a létesítmény megépítését. Kiderült az is, hogy a Fortuna Liga következő szezonjától, amikor már az egész stadion kész lesz, a dunaszerdahelyi sporlétesítmény a MOL Aréna nevet fogja viselni.

"Amit Dunaszerdahelyen látunk, az egyszerre egy világszintű infrastruktúrát létrehozó regionális projekt, egyszerre egy közösségépítő tevékenység, és egyszerre tehetséggondozás. Ezek azok az értékek, amelyekben a MOL-csoport maga is hisz, amelyekre építkezik. Európai színvonalú infrastruktúra, világszínvonalú teljesítmények, és az emberekhez való közelség. Ez az, amire a teljesítményünket alapozzuk" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón Bacsa György, a MOL-csoport stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója, aki egyben a DAC Aréna Rt. igazgatósági tagja is.

A MOL-csoport belépésével a DAC Aréna Rt. tulajdonosi struktúrája jelenleg a következő: a Világi Oszkárt képviselő cégcsoport a részvények 51,9 százalékával rendelkezik, Dunaszerdahely Város Önkormányzata 25,6 százalékkal, a MOL-csoport pedig a DAC Aréna részvényeinek 22,5 százalékát birtokolja.

A stadion tervezője az Ambrus Csaba nevével fémjelzett Adif kft., kivitelezője pedig az AVA-stav kft.

És végül, de nem utolsó sorban, a stadion számokban:

A lelátók által körülölelt pálya felülete 9660 négyzetméter. Az építkezés eddig 108 napot vett igénybe. 7728 tonna (258 kamion) földet kellett megmozgatni. A természetes gyepszőnyeg területe 8000 négyzetméter. A pálya fűtését 27 kilométer hosszú fűtőrendszerrel biztosítják. A pályát összesen 84 reflektor világítja majd meg.

(parameter)