Kész sci-fi: Aki megfertőződött, annak a mozgását a mobilján keresztül ellenőrizhetik

2020. március 24. - 19:27 | Belföld

Veronika Remišová (Za ľudí) első miniszterelnök-helyettes, beruházásokért és regionális fejlesztésekért felelős miniszter kedden arról tájékoztatott, hogy a hivatala kidolgoz egy jogszabály-tervezetet, amely lehetővé tenné, hogy az új típusú koronavírussal fertőzött emberek, illetve a fertőzés veszélyének kitett személyek azonosítása végett begyűjthessék a helyadatokat a mobiltelefonokból.

Kész sci-fi: Aki megfertőződött, annak a mozgását a mobilján keresztül ellenőrizhetik
Illusztráció (tasr)

Az intézkedés átmeneti jellegű lenne, és az információkhoz csak a Szlovák Közegészségügyi Hivatal férne hozzá. A törvénymódosításról gyorsított eljárásban terveznek dönteni.

Remišová rámutatott: hasonló rendszert már bevezettek Csehországban is. A helyadatok felhasználásának köszönhetően sikerült lassítani a vírus terjedését Dél-Koreában, Szingapúrban és Tajvanon is. A miniszter szerint az azonosítás lehetővé tenné, hogy azonnal elszigeteljék azokat a személyeket, akik kapcsolatba kerültek egy bizonyítottan fertőzött személlyel, és még azelőtt teszteljék őket, hogy jelentkeznének náluk az első tünetek.

A helyadatok alapján döntenének arról is, hogy kit részesítsenek előnyben a tesztelések során. „Az első alapfeltétel, hogy legyen elég tesztünk. A másik, hogy pontos ismereteink legyenek arról, kiket kell tesztelni, hogy megakadályozhassuk a tömegfertőzést” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

A hivatal indítványozni fogja azt is, hogy függesszék fel az offshore-ellenes nyilvántartatásba való regisztrálás kötelezettségét. Ezzel az intézkedéssel akarják motiválni a külföldi cégeket, hogy több egészségügyi felszerelést adjanak el Szlovákiának. Erre az árura most a világ minden országa igényt tart. Remišová szerint a vállalatok azt az országot részesítik előnyben, ahol a legkönnyebb lebonyolítani az üzletet.

A miniszterelnök-helyettes szeretne véget vetni az eddigi gyakorlatnak is, tehát hogy néhány szlovák cég regisztráltatta magát a nyilvántartásba, majd külföldről felvásárolta a védőfelszereléseket, azután pedig túlárazva eladta azokat idehaza. „A törvény célja minimalizálni a bürokráciát, de ez az intézkedés csakis a veszélyhelyzet idejére és az egészségügyi védőfelszerelésekre vonatkozna” – fűzte hozzá Remišová.

TASR