Kész távozni posztjáról a mezőgazdasági miniszter, mert "nem akar problémát okozni Dél-Szlovákiában"

2023. május 4. - 15:04 | Belföld

Felajánlotta lemondását a mezőgazdasági miniszteri posztról Samuel Vlčan, miután szerdán kiderült, hogy egyik cége tavaly 1,4 millió eurós támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól. A miniszter sorsáról az államfő dönt, várhatóan a miniszterelnökkel konzultálva.

Kész távozni posztjáról a mezőgazdasági miniszter, mert "nem akar problémát okozni Dél-Szlovákiában"
Fotó: TASR

Felajánlotta lemondását a köztársasági elnöknek Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter, miután kiderült, hogy a környezetvédelmi minisztériumtól 1,4 millió euró vissza nem térítendő támogatást kapott az egyik cége, a hulladékfeldolgozással foglalkozó Reko Recycling. Az ügyet a Smer medializálta, Robert Fico pártelnök fel is szólította a minisztert, hogy távozzon posztjáról.

Vlčan azonban nem lát sem törvénysértést, sem erkölcsi problémát a támogatás megítélésében.

„Sem a cég, sem pedig saját részemről nem látok semmilyen törvénysértést, saját részemről pedig nem látok erkölcsi hibát sem” – jelentette ki Vlčan.

A miniszter a cég irányításában nem vett részt, csak a tulajdonosa a kft-nek. Tájékoztatta a lépéséről Eduard Heger miniszterelnököt és Boris Kollár házelnököt is. „Nem akarok azonban problémát okozni annak a közösségnek Dél-Szlovákiában” – jelentette ki Vlčan. A Reko Recycling az izsai hulladékfeldolgozó telep modernizációjára kért támogatást. A teljes projekt összege 2,8 millió euró, ennek felét kapta meg támogatásként a környezetvédelmi minisztériumtól.

A lemondás felajánlása azonban nem jelenti, hogy távozik is a posztjáról.

„A döntést rábízom a köztársasági elnökre illetve a miniszterelnökre” – mondta Vlčan.

Az azonnali lemondással nem akarta megnehezíteni a kormány és az ország helyzetét. A köztársasági elnök tegnap Vlčan leváltására vonatkozó kérdésünkre annyit válaszolt, hogy még meg kell ismerkednie a részletekkel. A mezőgazdasági minisztert azonban távozásra szólította fel az ellenzék mellett Veronika Remišová miniszterelnökhelyettes is.

A támogatásról nem akar lemondani

„A cég még semmilyen pénzt nem kapott meg, én pedig végképp semmit” – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy mi lesz a dotációval. Azt a környezetvédelmi minisztérium is megerősítette, hogy egyelőre még semmilyen összeget nem utaltak át a cégnek, jelenleg folyik a pályázat újraellenőrzése.

A miniszter szerint butaság lenne lemondani a támogatásról, ráadásul az komoly gazdasági kárt is okozna a cégnek.

„A cég színvonalas projektet dolgozott ki a támogatás felhasználására, hogy kezelni lehessen a kommunális hulladékot mintegy 120 ezres régió számára a Csallóközben” – jelentette ki Vlčan.

Szerinte semmilyen hulladékfeldolgozónak nem lenne gazdaságilag kifizetődő a hulladék osztályozása, erre szolgál a támogatás, hogy a lakosság számára megfizethető maradjon a hulladékelszállítás.

„A cég már felvette a projekt megvalósításához szükséges hitelt – magyarázta Vlčan, hogy miért nem akar lemondani a támogatásról. – Felelőtlenség lenne nem kihasználni az uniós támogatást.”

A cég az 1,4 millió eurós támogatás mellett még 1,4 millió eurós bankhitelt is felvett, a projekt teljes költsége 2,8 millió euró.

Szerinte nem igaz Ficóék állítása, hogy a Reko Recycling nyeresége azért nőtt meg az utóbbi időben, mert belépett a politikába.

Vlčan lemondásával már három miniszter hiányozna a kormányból, és a köztársasági elnök nem nevezhet ki új minisztert. Igor Matovič pénzügyminiszter tavaly decemberben nyújtotta be lemondását, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter pedig márciusban távozott posztjáról. Mindkét minisztériumot hivatalosan Eduard Heger miniszterelnök vezeti, ténylegesen az államtitkárok irányítják a tárcát.

- lpj -