Készen állt Kočner és Zsuzsová terve a pártalapításhoz, és ebben nagy szerepet kapott egy rászorulókat segítő komáromi nő

Marian Kočner és Alena Zsuzsová dekódolt kommunikációjából kiderül, hogy megpróbálhattak visszaélni rászoruló személyek adataival Komáromban - írja az Aktuality.sk a Threema nevű applikációban folyattott beszélgetések kiszivárgó átirataira hivatkozva.

Készen állt Kočner és Zsuzsová terve a pártalapításhoz, és ebben nagy szerepet kapott egy rászorulókat segítő komáromi nő
Marian Kočner (Archív felvétel)

Már korábban is szó esett arról, hogy Cieľ néven szeretett volna pártot alapítani Kočner, ebben pedig Zsuzsová is segített neki. 10 ezer aláírásra lett volna szüksége, Zsuzsová pedig ehhez egy komáromi barátnőjét szerette volna felhasználni.

Komárom Kava nevű városrészében van a Slunce nevű családi központ székhelye, melynek vezetője Silvia Téglasová. Szociálisan hátrányos helyzetű családoknak osztanak ételt, vagy segítik őket más módon, Zsuzsová pedig ebben látta meg a lehetőséget.

2017 nyarán, amikor a komáromi romák körében gyűjtött aláírásokat a pártalapításhoz, Kava városrészben néhány aláírásgyűjtő ívet Téglásovánál is hagyott. A Threemában többször is felbukkan Téglásová neve, és eszerint Zsuzsová segített neki a szegényeknek szánt ételcsomagok összeállításánál és kiszállításánál. Ezért cserébe pedig a kommunikációjuk szerint a rászoruló személyek adatait kapta, amik megjelentek a Cieľ aláírásgyűjtő ívein.

Zsuzsová 2017 őszi és téli hónapjaiban nagyon gyakran írt Kočnernek az aláírásgyűjtésről, vélhetően ekkor folyt az érdemi része. Azt viszont nem tudni, hogy valóban olyan sikeres volt-e az adatok megszerezésénél, mint azt Kočnernek állította.

"Sisával tegnap kitaláltunk valamit. Van egy élelmiszerbankja, és elmenne Kassára vagy Turčianske Teplicébe élelmiszerért, csak nincs pénze teherkocsira. Adtam neki rá. A szétosztásnál mindenkinek be kell mutatnia a személyijét, mert aszerint osztják, nyilvántartásba kell. Minden család minimum 2-3 felnőtt, egy faluból összejön 500 aláírás is és sehova nem kell menni. Azokat aztán már csak át kell írni és kész" - írta 2017. december 9-én.

Az Aktuality.sk megkereste az ügyben Silvia Téglásovát is, aki visszautasította, hogy ebben részt vett volna. Szavai szerint Zsuzsová elég jól ismerte őt ahhoz, hogy tudja, ezt ő nem vállalná, másrészt pedig kijelentette, hogy egyébként sincsenek meg neki a rászorulók személyazonossági igazolványának számai.

Közölte, hogy ha beigazolódik a Threemában folytatott beszélgetés valóságtartalma, akkor feljelentést tesz. Elmondta, hogy idén az év elején történt néhány fura dolog, például hogy valaki hagyott neki egy borítékot töltényekkel, emellett pedig állítólag februárban kirabolták a központjukat és eltűnt a klienseikkel kapcsolatos dokumentáció.

Azóta, hogy Zsuzsovát tavaly szeptemberben letartóztatták, Téglásová segít a lányának és az anyjának. Hétfőnként pedig tiszta fehérneműt küld a nyitrai börtönbe, ahol Zsuzsová ül.

Zsuzsová a Kočnernek írt üzenetekben több helyszínt is említett, ahová eljuttatta az aláírásgyűjtő íveket. Ezek között szerepelt például Drahu Dobrovicsová tévés riporter, a Markíza portája, továbbá a madari, hetényi és marcelházai polgármester és az ógyallai polgármester asszony, Basternák Ildikó (itt a legszembetűnőbb paradoxon, hogy Zsuzsová az egyik gyanúsított Basternák László korábbi polgármester, a mostani férje meggyilkolásában). 

Az Aktuality megszólította az érintetteket, és Dobrovicsová elismerte, hogy Téglásovát ismeri, ám ő úgy tudta, hogy éppen ő készül valamilyen pártot alapítani. Hozzátette, hogy látta az aláírásgyűjtő ívet, de nem kapott belőle és nem is vett részt a gyűjtésben. A Markízánál, valamint az említett településeken sem tudnak róla, hogy megjelentek volna ezek az ívek.

A pártalapítás végül nem jött össze, tavaly januárban adták le az íveket a belügyminisztériumnál, ám az összegyűjtött csaknem 13 ezer aláírásból 3130 hiányos vagy rossz adatokat tartalmazott.

Kočner emiatt dühös volt, de a Threemában folytatott kommunikációból az derült ki, hogy Robert Kaliňák akkori belügyminiszternél még futott néhány kört. Ő ezt viszont tagadta. 

(Aktuality.sk)