Készen állunk egy élelmiszerválságra?

2020. augusztus 19. - 11:21 | Belföld

Lassan mindenki emlékezetében megfakul a pár hónappal ezelőtti állapot, amikor még az élesztő is hiánycikknek számított az élelmiszerüzletek polcain. Nem ez az egyetlen árucikk, ami külföldről érkezik Szlovákiába. A legtöbbet sertéshúsból, csirkehúsból, sajtokból, túróból, vajból, kenyérből és pékáruból hozunk be. Szinte minden alapélelmiszer esetében behozatalra szorulunk.

Készen állunk egy élelmiszerválságra?

Rendkívüli állapot esetén, mint amit az elmúlt hónapokban átéltünk, az államoknak jogukban áll leállítani az áruforgalmat. Bulgária például megtiltotta a gyümölcskivitelt az országból.

Az ENSZ minden évben felmérést készít az egyes országok élelmiszerbiztonságáról. Szlovákia a 23. helyen áll a 27 EU ország közül. Minden szomszédos ország előkelőbb helyet foglal el, mint Szlovákia. Így sokunkban felmerülhet a kérdés, készen állunk-e egy élelmiszerválságra.

Szlovákiának minden adottsága megvan, hogy minden más országot megelőzve teljes mértékben önellátó legyen. Csupán hiányzik a politikai akarat és hiányzik a fogyasztók akarata.

Szeretnénk hazai sertéshúst fogyasztani, de nem szeretnénk sertéstelepet látni. Szeretnénk falun élni, de nem fogadjuk el, hogy a falusi élethez hozzátartozik a kakas kukorékolása. Megesküszünk, hogy csakis hazait fogunk az üzletben vásárolni, mégis megvesszük a lengyel csirkemellet.

Megváltoztunk, mi fogyasztók. Természetessé vált, hogy bármit megvehetünk, mert minden megtalálható az élelmiszerüzletek polcain. Nem is tudatosítjuk, hogy mennyire törékeny ez az állapot.

Közben ugyanúgy elfeledkezünk a mezőgazdászokról, akik mindent elkövetnek azért, hogy az élelmiszerüzletek polcain minél több hazai termék legyen. Mondjunk nekik köszönetet függetlenül attól, hogy kicsi vagy nagy, függetlenül attól, hogy tejet, sertéshúst vagy búzát termel.

Mindenkire szükség van, aki munkájával hozzájárul Szlovákia élelmiszer-önellátottságához.

(PR-cikk)