Készülnek a magyar nyelvű videótanórák, a 6. osztályos matematika és magyar nyelv tananyagát dolgozzák fel

2020. november 26. - 09:58 | Belföld

Az oktatásügyi minisztérium egy olyan projektet indít, amely rövid, videóra vett tanórák formájában segítségül szolgál majd a tanulóknak és tanáraiknak a távoktatásban a járvány miatti iskolabezárások idején. A tárca közölte, az adatbázisban fokozatosan a nemzeti kisebbségek nyelvén, tehát magyarul is megjelennek videós anyagok.

Készülnek a magyar nyelvű videótanórák, a 6. osztályos matematika és magyar nyelv tananyagát dolgozzák fel
Fotók: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az EDU TV rövid videóra vett tanórák adatbázisa lesz, amelyet az alapiskolások használhatnak majd. Megközelítőleg ezer darab videó rögzítését tervezik, az egyes videótanórák készítésébe az ország egész területéről bekapcsolódnak a pedagógusok. Az elkészült videókat a tervek szerint fokozatosan fogják nyilvánosságra hozni.

„Bemutattuk a modern oktatással kapcsolatos tervünket. A céljaink egyike, amelynek a megvalósításán már ma is dolgozunk, a digitális tananyag, illetve a rövid videótanórák adatbázisának az elkészítése, ami segítséget fog jelenteni a tanulóknak és tanáraiknak az iskolák bezárásakor” – közölte a projekt bemutatásakor Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter.

A videók az alapiskolák 6-9. évfolyamainak szlovák nyelv, matematika, fizika, kémia, biológia, történelem, földrajz és polgári nevelés tantárgyait érintik. Gröhling szerint hamarosan az idegen nyelvi tárgyak és az 1-5. évfolyam tanulóinak szánt órák is meg fognak jelenni a kínálatban, melyek létrehozását az Állami Pedagógiai Intézet fogja biztosítani.

Az adatbázisban a tervek szerint fokozatosan megjelennek a nemzeti kisebbségek nyelvén, tehát magyarul, ruszinul és roma nyelven készült videók is.

„Az, hogy magyar tannyelvű videós tanórák is készülnek az EDU TV részére, elsősorban Filip Mónika államtitkár asszonynak és Gajdács Mónika főigazgató asszonynak köszönhető. A magyar nyelvű videós tanórák elkészítésének koordinálásával én lettem megbízva. Kapcsolatba léptem azon pedagógusokkal, akik Fekete Irénnél, az SZMPSZ országos elnökénél, ill. Keresztesi Ildikónál, az oktatásügyi minisztérium külső munkatársánál érdeklődést mutattak a feladat iránt“

– nyilatkozta megkeresésünkre Kocskovics Gabriella, az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium Nemzetiségi Oktatásügy Fejlesztése Főosztályának vezetője.

Pontos időponttal egyelőre nem tudott szolgálni azzal kapcsolatban, hogy mikor jelenhetnek meg az első magyar nyelvű videós tanórák, de mint mondta, igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni annak érdekében, hogy ez mielőbb megtörténhessen.

„150 rövid videófelvétel készítését tervezzük a magyar tannyelvű alapiskolák számára matematika, valamint a magyar nyelv és irodalom oktatásához az állami pedagógiai programhoz igazodva. Az így feldolgozott tananyag olyan helyzetben szolgálhat segédanyagként, ha az iskola bezárásra kényszerül, vagy ha a tanuló megbetegszik.

Most sajnos nem tudjuk biztosítani, hogy napra készen ezek a videók már az idei tanévben felhasználhatók legyenek a járvány ideje alatt, de úgy gondoltuk, lehetőségeinkhez mérten a magyar tannyelvű iskolák részére a 6. osztályos tananyagot dolgozzuk fel, s játsszuk fel videóra“ – tette hozzá Kocskovics Gabriella.

A videókhoz a tematikus tervet a szlovák iskolák részére a matematika 66 órájához (az egészévi óraszám megközelítőleg fele) már kidolgozták, a 6. osztályos magyar nyelv 84 videójához azonban még ezt el kell készíteni. „Mivel a megszólított pedagógusok nagyon rugalmasnak mutatkoznak, előreláthatólag ezzel sem lesz gond. A videóanyag készítésére és a szakmai konzulens feladataira is vannak már jelentkezőink, eddig 10 pedagógus (5 járás 8 iskolájából). E hét végéig pontosítjuk a jelentkezőket, ugyanis akik a videós tanórát szeretnék megtartani, azoknak azon kívül, hogy nekem kell jelezniük az érdeklődésüket, még egy elektronikus űrlapot is ki kell tölteniük, melyhez csatolniuk kell egy rövid bemutatkozó videót is“ – magyarázta a főosztályvezető.

Ami az anyagi részt illeti, a videók tartalmi részének biztosítására 200 eurót terveznek videónként, de ez az összeg növekedhet még a technikai és egyéb kiadásokkal, Kocskovics Gabriella szerint a magyar nyelvű videókra fordított összeg előreláthatólag meghaladja majd a 30 ezer eurót.

A videókat a feladatlapokkal együtt a Viki oktatási portálon hozzák majd nyilvánosságra.


(fl)