Készültségbe helyezték a szerb hadsereget a Koszovóban történt lövöldözések és robbantások miatt

2022. december 27. - 10:00 | Külföld

Fokozott készültségbe helyezték a szerb hadsereget hétfő este a Koszovóban történt lövöldözések és robbantások miatt.

Készültségbe helyezték a szerb hadsereget a Koszovóban történt lövöldözések és robbantások miatt
Fotó: TASR/AP

"Szerbia elnöke (...) elrendelte, hogy a szerb hadsereg a legmagasabb szintű harckészültségben, vagyis a fegyveres erő alkalmazásának szintjén legyen" - közölte Milos Vucevic védelmi miniszter. Aleksandar Vucic utasítást adott arra is, hogy a szerb katonák számát a határtérségben 1500-ról 5000-re növeljék - tette hozzá.

Milan Mojsilovic szerb vezérkari főnök elmondta, hogy az államfő a koszovói határra vezényelte őt. Korábban a Pink Televízióban úgy nyilatkozott, hogy a koszovói helyzet "rendkívüli összetettsége" miatt "a szerb hadsereg jelenlétére van szükség a közigazgatási vonal mentén". Ez utóbbi kifejezést a szerb hatóságok a koszovói határ megjelölésére használják.

A szerb belügyminisztérium bejelentette, hogy minden alakulatot a vezérkari főnök parancsnoksága alá rendelnek.

Szerbia nem ismeri el a zömmel albánok lakta, korábbi déli tartományának függetlenségét, amelyet a koszovói albánok 2008-ban egyoldalúan nyilvánítottak ki.

A NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erő (KFOR) szerint vasárnap este az észak-koszovói Zubin Potok városban lövöldözés volt egyik járőrük közelében. Nem sérült meg senki, a NATO vizsgálja az eset körülményeit.

Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter azt állította, hogy a KFOR járőreit megtámadták.

November elején a koszovói rendőrségbe beosztott szerb rendőrök százai, valamint bírák, ügyészek és más köztisztviselők tömegesen felmondtak, hogy tiltakozzanak a pristinai kormány - később felfüggesztett - határozata ellen, amely megtiltotta a Koszovóban élő szerbeknek a szerb rendszámtáblák használatát.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a koszovói helyzet "a fegyveres konfliktus határára jutott".


(MTI)

Címkék: Szerbia, Koszovó