Két bírónőt tartóztatott le a NAKA Zsolnán, korrupcióval gyanúsítják őket

2021. január 20. - 16:51 | Belföld

Újra őrizetbe vette a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Eva Kyselovát, a Zsolna Kerületi Bíróság egykori elnökét. A rendőrök Mária Urbanovát, az említett bíróság egykori bíróját is letartóztatták.

Két bírónőt tartóztatott le a NAKA Zsolnán, korrupcióval gyanúsítják őket
Fotó: TASR - illusztráció

Kyselovát tavaly szeptemberben, a PLEVEL fantázianévvel ellátott rendőrségi akció során is őrizetbe vették a rendőrök. Akkor kihallgatását követően szabadon engedték, most azonban úgy tűnik, több bizonyítékot szereztek ellene. A bírónőt - aki tavaly őszig volt a Zsolnai Kerületi Bíróság elnöke - egyenesen a bíróságról vitték el a nyomozók, egykori kolléganőjét, Urbanovát - aki már nyugdíjas - otthonában vették őrizetbe.

Mindkét bírónőt két-két bűncselekménnyel, vesztegedés elfogadásával és közfeladati helyzettel való visszaéléssel gyanúsítja a NAKA.

"A gyanúsítottak 2015 februárjától 2019 augusztusáig a Zsolnai Kerületi bíróságon kenőpénzért cserébe ítélkeztek egyes büntetőeljárás alá vont személyek érdekében"

- közölte szerda délutáni rendőrségi akció kapcsán Michal Slivka rendőrségi szóvivő.

Amikor a tavalyi évben a rendőrség bírák előzetes letartóztatását kezdeményezte - és volt ilyen eset bőven -, az indítványt az alkotmánybíróságnak is jóvá kellett hagynia. 2021 január 1-től azonban erre nincsen szükség, a Specializált Büntetőbíróság bírája saját hatáskörében dönthet arról, hogy indokolja-e egy bíró vizsgálati fogságba helyezését.

Valaki köpött

A Denník N értesülése szerint a két bírónő őrizetbe vétele mögött az állhat, hogy egykori kollégájuk, Pavol Polka - aki tavaly ősz óta van vizsgálati fogságban - együttműködésbe kezdett a nyomozó hatósággal, és beismerő vallomást tett.

Polka kulcsszereplője volt a zsolnai bírósági korrupciónak, ugyanis ő tartotta a kapcsolatot azzal a František Tóth nevű alvilági figurával, aki "megrendeléseket" közvetített a bíró felé a megvádolt bűnözőktől. A bűnözők pénzt ajánlottak bizonyos döntésekért cserébe, majd Pavol Polka elintézte a dolgokat kollégáival a bíróságon.

Polka tavaly decemberben próbált szabadlábra kerülni, de sem a Specializált Büntetőbíróság, sem a Legfelsőbb Bíróság nem engedte őt ki a vizsgálati fogságból.

(parameter)