Két Black Hawk helikopterrel bővül a szlovák légierő arzenálja

2017. augusztus 4. - 18:42 | Belföld

Peter Gajdoš védelmi miniszter csütörtökön Eperjesen (Prešov) ünnepélyesen átadott két UH-60M Black Hawk típusú helikoptert a légierőnek.

Két Black Hawk helikopterrel bővül a szlovák légierő arzenálja
Fotó: Védelmi minisztérium

„Nagy örömmel mondhatom el, hogy a légierő modernizációja valóra vált. A helikopterek sorát további hét darabbal fogjuk bővíteni“ – jelentette ki Peter Gajdoš. Elmondása szerint a helikopterek többek közt kiképzésre, illetve a földi speciális egységek támogatására fognak szolgálni.

„Bízom benne, hogy a fegyveres erők modernizálása ezzel nem ér véget, hanem ellenkezőleg: a földi erők bővítését is véghez visszük“ – tette hozzá Gajdoš.

Pavel Macko, a szlovák hadsereg vezérkari főnökének helyettese is örömmel nyugtázta, hogy eljött a modernizáció napja. „A katonáink a lehető legmodernebb felszerelést kapják. Bízom benne, hogy felhasználják a Szlovák Köztársaság állampolgárainak védelmére“ – nyomatékosította Macko.

A katonák továbbra is használhatják az Mi-17 típusú orosz helikoptereket, amelyeket főként keresőakciók során vetnek be.

A minisztérium a Foreign Military Sales (FMS) nevű program segítségével szerezte be a helikoptereket. A hét helikopter összesen 261 millió amerikai dollárba került, amit 2024-ig kell törleszteni. További két helikopter érkezik jövőre, a maradék öt pedig 2019-ben csatlakozik a légierőhöz.

A fegyveres erők jelenleg négy kiképzett csapattal rendelkezik – a kiképzés továbbra is folyamatban van. A tervek szerint az év végére hat kiképzett csapat fog rendelkezésre állni, akik készek lesznek a helikopterek irányítására.

noviny.sk/para