Két borzalmas év után folytatódott a hagyomány, huszadszor rendezték meg a Csallóköz Gyümölcsét! (Fotókkal)

2022. szeptember 25. - 15:48 | Régió

Az eddigiekhez képest szolidabb felhozatallal, de mégiscsak sikerült megrendezni idén a Csallóköz Gyümölcse nevű terménykiállítást, újjáélesztve egy évtizedes hagyományt.

Két borzalmas év után folytatódott a hagyomány, huszadszor rendezték meg a Csallóköz Gyümölcsét! (Fotókkal)
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

Hagyományosan a Csallóközi Vásár ideje alatt tartják meg a Csallóköz Gyümölcsét a Vidékfejlesztési Szakközépiskola nagytermében, 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt viszont erre nem nyílt lehetőség, és mint mindenkit, úgy a távolságtartás a kiskertészeket is megviselte.

"Nagyon nehéz két év van mögöttünk, amikor mindenki egy kicsit visszavonult. Hosszú évek vannak mögöttünk, emlékezzünk most azokra is, akik elindították ezt a hagyományt, és akik már nincsenek közöttünk. Reméljük, ez egy új kezdet, és újra tudunk létezni, barátainkkal találkozni és a terményeinket bemutatni" - szögezte le a megnyitón a kiskertészek dunaszerdahelyi szövetségének elnöke, Baári József.

Patasi Ilona, Baári József és Jányi Lajos

Idén is időt szakított a kiállítás megnyitására Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, miniszteri tanácsadó, mert mint mondta, a kiskertészek ezt megérdemlik. „A covid kétéves időszakát mindenki az otthonában töltötte, valahogy az emberek elidegenedtek, elzárkóztak egymástól, eltűnt a közösségérzet, ezért is tiszteletre méltó, hogy megpróbálták felélénkíteni a hagyományt" - húzta alá.

Emlékeztetett rá, hogy "a mezőgazdász az, aki a föld szeretetét nem hagyja el soha. Aki már januárban a palántákat kezdi előkészíteni, és míg él, addig ezt műveli".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai UNió közös agrárpolitikája folyamatos kihívások elé állítja a hazai gazdákat is, és ezen a téren Szlovákiában is egy új stratégiai tervvel kell előállni 2023-ra, aminek tartalmaznia kell környezetvédelmi vonatkozásokat is. Ezek közt említette, hogy azoknak a gazdáknak, akik összefüggő 50 hektáros területtel rendelkeznek, azoknak azt fel kell osztani, biosávot létrehozva, hogy segítsék a méhek szaporodását. Elmondta azt is, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztés a jövőben is kiemelt helyet foglal majd el, nagy értékű dotációhoz juthatnak a mezőgazdaságban vállalkozni kezdő fiatal gazdák is.

A dunaszerdahelyi kiállításon hagyományosan vendégül látják a mosonmagyaróvári kertbarátokat is, akiknek elnöke, Jányi Lajos elmondta, idén többszörösen is ünnepelnek, ugyanis a szervezetük 50 éve jött létre, ennek alkalmából pedig miniszteri elismerő oklevelet és jutalmakat is kaptak. A dunaszerdahelyiekkel 2003 óta, tehát 19 éve tartják a kapcsolatot.

Baári József a megnyitó végén elmondta, idén 215 terményösszeállítást kaptak a kiállításra, 5 nagytermelőtől és 37 kistermelőtől.

(SzT)