A két Dora és Kis Paprika is a vádlottak padján - elkezdődött a gyilkossági perük!

2020. július 29. - 10:55 | Régió

A csallóközi maffiaper egyik leágazása az alsóhatári szál, melyben a galántai járásbeli kisközség polgármesterét, annak fiát, valamint a Sátor-banda tagjaként Kis Paprika néven elhíresült Szamaránszky Rolandot és az ugyancsak a bűnszervezet tagjának tartott Alföldi Lászlót vádolják többek között több rendbeli gyilkossággal.

A két Dora és Kis Paprika is a vádlottak padján - elkezdődött a gyilkossági perük!
Idősebb Dora Ferenc, aki még jelenleg is Alsóhatár (Galántai járás) polgármestere - További felvételekért kattints! (Fotók: TASR)

A gyilkosságok mellett csalás, bűnszövetkezet támogatása és kábítószer-kereskedelem gyanújával állították őket bíróság elé, perük szerdán reggel kezdődött a Specializált Büntető Bíróság pezinoki kirendeltségén. Az ügyet az ún. 1T szenátus tárgyalja, melynek elnöke Pamela Záleská. Az ő elnökletével született meg az első döntés a Kuciak-gyilkosság perében, amikor vádalku keretén belül Andruskó Zoltánt 15 évre ítélték. Ugyanez az összetételű szenátus, de Emil Klemanič elnöklésével határozott a markízás váltóhamisítási perben.

Az ügyész kilenc vádpontból álló vádiratot nyújtott be, a bűncselekményeket 2000 és 2019 között követték el. Öt stróman meggyilkolásával vádolja őket az ügyész, a gyanú szerint egy gyilkosságot a 2003 és 2004 közötti időszakában követtek el. A vádlottakra életfogytig tartó börtönbüntetést szabhatnak ki.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Dorát, fiát és az alsóhatári Alföldi Lászlót tavaly február 21-én vette őrizetbe, majd február 24-én a Specializált Büntetőbíróság vizsgálati fogságba helyezte őket. A gyanú szerint a három férfi tagja volt az egykori csallóközi maffiának, 2001 és 2010 között pedig több gyilkosságot is megrendeltek annak vezetőjénél, Sátor Lajosnál.

Az idősebb Dora állítólag három emberölést hajtatott volna végre, melyek közül kettő végbe is ment, a harmadik meghiúsult. Bár a gyilkosságok évekkel ezelőtt történtek, a rendőrség 2019 elején ásta elő a tetemek maradványait.

Szamaránszky Roland

Ifjabb Dora hasonló megbízatással fordult a Sátor-féle klánhoz, de már Sátor halála után. 2011-ben megbízhatta Bugár Györgyöt és Alföldit, hogy segítsenek neki likvidálni egy strómant, egy bizonyos Nagy Pétert. Dora el akarta kerülni, hogy a "fehér ló" beszélni kezdjen a rendőröknek egy nagyszabású csalásról, amiben a két Dora nyakig benne lehetett. A bűnbanda tagjai 2012 februárjában Csallóközkürtre vitték a strómant, ahol végeztek vele. Egy évre rá egy másik fehér lovat akart eltüntetni Dora. Martin Žalmúnek egy olyan adócsalási ügyet illetően rendelkezett terhelő adatokkal, amelyben a cseh hatóságok nyomoztak. A hulláját Alsóhatáron hantolták el. A további személyek, akiknek a meggyilkolásában való bűnrészességgel vádolják őket, Vojtech Rampák, Kertész József és Madarász Krisztián.

Ifjabb Dorát kábítószeres ügyben, apjával együtt pedig azzal is vádolják, hogy megpróbálták átverni a ČSOB bankot egy fiktív üzlettel, melyet papíron az Állami Tartalékalappal kötöttek. A meggyilkolt személyek olyan társaságoknak voltak a megbízott ügyvezetői, strómanjai, amely cégeken keresztül Doráék adócsalásokat hajtottak végre - írja a Denník N.

A vádlottak közül Szamaránszky Rolandot már a Sátor-banda perében elítélték, 18 év letöltendőt kapott.

Dora Ferencről, aki még jelenleg is betölti az alsóhatári polgármesteri címet, korábban Kádár Krisztián, a Sátor-banda egyik vezető tagja állította egy tavalyi tárgyaláson, hogy 2006 és 2010 között találkozgatott egy nagyszombati ügyésszel és az előző kormány igazságügyi minisztere, Gál Gábor is a barátja volt, noha ennek kapcsán utóbbi miniszteri szóvivője akkoriban állította, még az MKP-s időkből ismerték egymást 2002-ből, de nem tartottak fenn szoros viszonyt. Később mindketten a Híd tagjai lettek, Dora a Híd támogatásával lett polgármester. A szóvivő szerint vadászatokon találkoztak, és Gál olyan viszonyban volt Dorával, mint bármely polgármesterrel vagy képviselővel a régióból, ahol mindketten éltek.

(TASR/Denník N/parameter)