Két év alatt már a harmadik igazgatót nevezték ki a dunaszerdahelyi kórház élére

2017. július 27. - 09:50 | Régió

2015-től mostanáig minden év júliusában új igazgatót neveztek ki a dunaszerdahelyi kórház élére. 

Két év alatt már a harmadik igazgatót nevezték ki a dunaszerdahelyi kórház élére

Az első még érthető volt, hiszen akkoriban vette át az intézmény irányítását a Penta pénzügyi csoport érdekeltségi körébe tartozó Svet zdravia hálózat. A Monopóliumellenes Hivatal 2015 júliusában adott zöld utat annak, hogy a Svet zdravia megvásárolhatja a dunaszerdahelyi és a galántai intézményt.

Éppen két éve annak, hogy ezt követően kinevezték a kórház élére Róbert Mamrillát, aki korábban például a pöstyéni kórházat is vezette. Ez az a kórház, melynek CT-botránya következtében magas rangú fejek hullottak a Smer kormányában, ám Mamrilla volt az az igazgató, akit vélhetően törvénytelen eszközökkel távolítottak el a kórház éléről, utódja pedig levezényelte a botrányos CT-pályázatot.

Akkoriban jókora adóssággal rendelkezett a dunaszerdahelyi kórház. 7,3 millió eurót tett ki a tartozásuk, melyből 3,5 millióval a Szociális biztosítónak lógtak. Ez mára jócskán lecsökkent.

A Svet zdravia a felvásárláskor vállalta, hogy öt év alatt legalább 11,7 millió eurót fektet az intézménybe, és erre szükség is volt, mivel – mint azt ő is elismerte – borzalmas állapotban volt mind az épület, mind a gyógytechnikai eszközök.

Mamrilla vezetése alatt kezdődött meg a kórház fejlesztése, de elsőként olyan apró lépéssel, mint a kerítésfestés, vagy a marketineszközöket is szolgáló új padok kihelyezése. 2015 decemberében átadtak két VIP-szobát, az egyiket a szülészeten, a másikat a sebészeti osztályon, komolyabb beruházás azonban csak januárban jött, amikor is mintegy 250 ezer euróért vásároltak C-karos mobil röntgenberendezéseket, illetve ultrahangokat. Két hónappal később újabb 150 ezer eurós beruházással egy radiológiai szakrendelőt újítottak fel, ahol elhelyeztek egy újabb modern röntgenberendezést.

Ezután néhány hónapos csend következett, majd alighogy megérkezett a július, a Svet zdravia váratlanul bejelentette, hogy igazgatóváltás történt a kórház élén. Róbert Mamrilla helyére Zita Zenišová került, aki korábban részt vett a pöstyéni kórház strukturális átalakításában, az irányítása alatt pedig a nagymihályi inzétményt, mely szintén a Svet zdravia hálózatába tartozik, az év kórházává választották.

A váltás viszont olyannyira váratlan volt, hogy munkatársunk egy héttel korábban még az elvégzett munkáról és a további tervekről készített interjút Mamrillával, aki viszont akkor még semmit nem sejtett az egészről.

Decemberben mutatták be az újabb kényelmi beavatkozást, amikor bevezették a kórházban a wifit. Nem sokkal később egy komolyabb beruházás ért véget, átadták az új fizioterápiás és rehabilitációs osztályt, amely azt megelőzően már szinte embertelen körülmények közt működött az alagsorban.

Idén tavasszal is folytatódtak a fejlesztések, sok helyen lecserélték a kórház bejárati ajtajait és régi ablakait, a Lidl adományából reszuszcitációs termoágyat és további berendezéseket vásároltak az újszülött osztályra, júniusban pedig bevezették az epidurális anesztéziát, valamint további felújításokat hajtottak végre a szülészeten.

Majd elérkezett ismét a július, 26-án, szerdán pedig arról tájékoztatott a Svet zdravia egy sajtóhírben, hogy aláírták a megállapodást arról, hogy a jövőben már nem Zita Ženišová irányítja majd a dunaszerdahelyi intézményt.

„Augusztus 1-jétől a kórházat megbízott igazgatóként Bock Sylvia vezeti majd, aki jelenleg is az intézmény munkatársa, az egészségügyi biztosítókkal való kapcsolattartás a feladata“

– tudtuk meg Tomáš Kráľtól, a Svet zdravia szóvivőjétől.

Érdeklődtünk az igazgatóváltás okairól, illetve arról, hogy számíthatunk-e arra, hogy minden év júliusában lecserélik a kórházvezetőjét, de mindössze annyit válaszolt, hogy ez utóbbi csak a véletlen műve. „Természetesen nem szeretnénk erre szabályként tekinteni. A mostani váltás közös megegyezés alapján történt” – árulta el.

Nem hivatalos úton arról szereztünk tudomást, hogy néhány hete már beszéltek arról a kórházon belül, hogy milyen változás érkezik, és a háttérinformációk szerint nem arról volt szó, hogy az előző igazgatót elbocsátották volna.

Bock Sylvia egyébként dunaszerdahelyi, magyarul beszél, és már 2009-től dolgozik a kórháznál. Korábban három éven keresztül a Forlife nonprofit szervezet igazgatója volt, mely leginkább arról ismert, hogy a komáromi és a vágsellyei kórházat is üzemeltette. Igazgatói rátermettségét emellett az is alátámaszthatja, hogy a pénzügyi szektorban is dolgozott éveken át. Megpróbáltuk telefonon elérni a leendő igazgatónőt, de egyelőre nem jártunk sikerrel.

(SzT)