Két év alatt megduplázódtak az ingatlanárak a Balaton környékén

2022. május 30. - 08:14 | Külföld

Két év alatt megduplázódott vagy annál is jobban nőtt az ingatlanok kínálati átlagára a Balaton környéki települések többségében - derül ki abból az adatbázisból, amelyet a Világgazdaság számára tett elérhetővé az Ingatlan.com a lap hétfői számában megjelent cikk szerint.

Két év alatt megduplázódtak az ingatlanárak a Balaton környékén
Illusztráció

Most 90-110 millió forint a tó északi és déli partján kínált nyaralók átlagára, a négyzetméterárak pedig több településen egymillió forint körül járnak.

A déli parti településeket magában foglaló Somogy megyében az átlagos kínálati négyzetméterár - az Ingatlan.com-on elérhető összes nyaraló adatai alapján - 2020 májusában 570 ezer, tavaly 690 ezer forint volt, most viszont 1,043 millió forint, miután öt tóparti településen is bőven meghaladja a milliós határt. Az északi parton az átlagárak szolidabbak, de nagy az árkülönbség az egyes települések között. A luxuskategóriában a milliárdos nagyságrendű vételár sem ritka.

Egyértelműen az északi parti Tihany a legdrágább Balaton parti város, ahol most négyzetméterenként átlagosan 1,8 millióért kínálnak nyaralót. Vászoly és Paloznak a kiemelkedő árú, 360 millió, illetve 319 millió forintos luxusingatlanjaival került be az élbolyba.

A jelentős drágulás miatt viszont már gyengül a kereslet, amit a hiteldrágulás és a szomszédunkban dúló háború még jobban elbizonytalanított a
Velencei-tó, valamint a Balaton északi és déli partján is - mutatott rá Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Urbán Péter, az Engel & Völkers magyarországi cégvezetője pedig úgy jellemezte a piacot, hogy akinek volt pénze, a koronavírus-járvány elején gyorsan bevásárolt, de már érzékelhető a lassulás, az árak pedig vélhetően elérték a csúcsot.

(MTI)

Címkék: Balaton, ingatlanárak