Két év börtön után jövő héten szabadulhat Ladislav Bašternák

2021. november 9. - 16:03 | Belföld

A Trencséni járásbíróság november 15-én, hétfőn dönt Ladislav Bašternák feltételes szabadlábra helyezéséről, amit a dubnicai börtön igazgatója is javasol.

Két év börtön után jövő héten szabadulhat Ladislav Bašternák
Fotó: TASR

Roman Tarabus, a Trencséni Kerületi Bíróság szóvivőjének tájékoztatása szerint feltételes szabadlábra helyezést akkor lehet indítványozni, ha az elítélt letöltötte börtönbüntetésének a felét, a bíróság pedig akkor határozhat róla, ha ezt annak a börtönnek az igazgatója is javasolja, ahol az elítélt a büntetését tölti.

A bíróság akkor ítélheti meg a feltételes szabadlábra helyezést, ha teljesül a törvényben előírt három feltétel: amennyiben az elítélt letölti a büntetés törvény által meghatározott részét; a börtönben töltött idő alatt javulást tud felmutatni a viselkedésében és kötelességeinek teljesítésében; a rabtól elvárható, hogy a jövőben rendes életet fog élni. Emellett figyelembe veszik az elkövetett bűncselekmény súlyosságát, illetve, hogy az illető milyen börtönben tölti büntetését.

Bašternák vállalkozót 2019 márciusában öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték amiatt, mert jogosulatlanul igényelt vissza csaknem kétmillió euró összegű áfát az egyik cége számára. Egy hónappal később a rendőrség újra vádat emelt az üzletember ellen, ugyancsak adócsalási ügyben.

Büntetését a Dubnica nad Váhomban lévő fegyházban tölti, ahol a legalacsonyabb az őrzési fokozat.


(topky.sk/para)