Két év jár ezért a videoklipért az arab világban

2017. december 12. - 20:28 | Külföld

Két év börtönre ítélte egy kairói bíróság Saima Ahmed popénekesnőt egy videoklipje miatt, amelyet "bujálkodásra felhívónak" minősítettek a hatóságok.

Két év jár ezért a videoklipért az arab világban
Youtube

Az egyiptomi viszonyok között botrányosnak számító, Andi Zorof című videklipben a Shyma művésznéven fellépő popsztár alsóneműben látható, és sokat sejtetően vesz a szájába egy banánt egy iskolai osztálynyi fiatal férfi előtt. Az énekesnőt 10 ezer egyiptomi font (500 euró) pénzbírsággal is sújtották. Az ítélet egyelőre első fokú, fellebbezni lehet ellene. Ugyanekkora büntetéssel sújtották a klip rendezőjét is. Az énekesnőt november 17-én tartóztatták le állítólagos lakossági panaszok nyomán, és első lépésben hét nap elzárásra ítélték. Shyma nem az első előadó, akire lesújtottak az egyiptomi hatóságok produkciójuk tartalma vagy nyilatkozatuk miatt.

A múlt hónapban az Egyiptomi Zenészkollégium eltiltotta a fellépéstől Serin Abdelvahab népszerű énekesnőt, mert egy koncertjén a Nílus szennyezettségére utaló kijelentést tett. Ugyancsak novemberben egy libanoni énekesnőt dorgálásban részesítettek, mert sortban lépett színpadra. Felszólították, hogy a jövőben "az egyiptomi hagyományokat és szokásokat figyelembe vevő" öltözetet viseljen. Májusban egy hastáncosnőt és egy operatőrt állítottak bíróság elé "szabadosságra való felbujtás" címén egy zenés klip miatt.

MTI

Címkék: Egyiptom, videoklip