Két éven belül minden szlovákiai gyerkőcnek lesz személyije!

2019. október 28. - 14:26 | Belföld

Az egészségügy elektronizációja okán minden 15 évnél fiatalabb gyermek számára személyi igazolványt bocsátanak ki Szlovákiában 2021 végéig. Az igazolványon nem lesz fénykép.

Két éven belül minden szlovákiai gyerkőcnek lesz személyije!
Illusztráció

A parlamenti képviselők hétfőn jóváhagyták a belügyminisztérium vonatkozó javaslatát.

Ezzel az igazolvánnyal lehet majd belépni az elektronikus egészségügyi nyilvántartásba, ugyanis 2022 elejétől ez csak csipkártyás azonosítóval lesz lehetséges.

A rendőrség automatikusan elküldi minden 15 évnél fiatalabb gyereknek a fénykép nélküli személyi igazolványt, amelyen aláírás sem lesz.

Ugyancsak új igazolványt kapnak azok, akiknek személyi igazolványában nincs csip: a 60 évnél idősebbeknek adtak ki ilyen igazolványt 2012. június 30-ig. Az időseknek sem kell elmenniük a rendőrségre új személyi igazolványt intézni.

Lehetőség lesz arra is, hogy a 15 évnél fiatalabb gyereknek fényképes igazolványt kérvényezzenek, amely teljes mértékben helyettesítené az útlevelet az Európai Unió országaiban, továbbá azokban az országokban, ahová szlovák személyi igazolvánnyal is be lehet utazni. Az ilyen igazolvány 6 éves korig két éven át, 6 és 15 éves kor között pedig öt évig lesz érvényes.

(TASR)