Két évre rács mögé vonul az exzsaru, aki csúszópénzért szaglászott Kuciak, más újságírók és politikusok után

2022. május 16. - 11:38 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság hétfőn kétéves szabadságvesztésre ítélte Pavol Vorobjov exrendőrt.

Két évre rács mögé vonul az exzsaru, aki csúszópénzért szaglászott Kuciak, más újságírók és politikusok után
Fotó: TV Markíza

A Tisztítótűz (Očistec) rendőrségi ügy által ismert Vorobjov esetében a bíróság jóváhagyta a vádalkut, így az ítélet azonnal jogerőssé vált. A szabadságvesztés mellett egyúttal elkobozzák Vorobjov vagyonát is.

A vád szerint Vorobjov kilenc rendbeli bűncselekményt követett el. Bűnözői csoporttal való együttműködéssel, és az ezzel összefüggő kenőpénz elfogadásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint személyes adatok jogosulatlan kezelésével vádolták.

A Tisztítótűz-ügyben foglalkoznak annak gyanújával, hogy a rendőrségen belül egy bűnszervezet alakulhatott ki, melynek fejei a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar voltak. Az alsóbb szintjein ott volt például Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének vezetője, Peter Hraško, a NAKA igazgatója, Marián Zetocha, a NAKA pénzügyi hírszerzési részlegének korábbi igazgatója, Bernard Slobodník, aki a NAKA pénzügyi részlegét vezette, František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatója, Dušan Kováčik speciális ügyész és mások. A bűnbanda feladata volt, hogy különböző kényes ügyek nyomozását figyeljék és akadályozzák vagy szüntessék meg különböző eszközökkel.

Vorobjovot 2020 júniusában tartóztatták le az újságírók törvénytelen rendőri átvilágításáért, de miután elkezdett együttműködni a hatósággal, szabadlábra helyezték. Vorobjov 28 újságíró, köztük a meggyilkolt Ján Kuciak, illetve 140 másik személy, köztük például Igor Matovič és Daniel Lipšic törvénytelen lusztrálását ismerte el, ami azt jelentette, hogy kompromittáló információkat gyűjtött róluk.

Elismerte azt is, ahogy lényegében szőnyeg alá söpörte azt a bejelentést, amelyet egy bank tett, miután Dušan Kováčik 204 ezer eurót tett be készpénzben egy számlájukra. Az ilyen tranzakciókat a bankok kötelesek jelenteni, a NAKA pénzügyi részlegének vezetőjeként viszont Vorobjov ezt a bejelentést végül eltakarította. Tette mindezt szavai szerint Peter Hraško, a NAKA igazgatójának utasítására.


(TASR/para)

Címkék: Pavol Vorobjov