Két férfit felakasztottak Iránban terrorizmus miatt

2023. július 8. - 09:34 | Külföld

Két férfit felakasztottak Iránban, akik egy siíta szentély ellen az Iszlám Állam terrorszervezet által elkövetett múlt októberi robbantásban vettek részt, amely 13 ember életét követelte - számolt be róla az IRNA iráni hírügynökség szombat reggel.

Két férfit felakasztottak Iránban terrorizmus miatt
Illusztráció (Fotó: AP/TASR)

Az elítélt férfiak a tárgyalás során bevallották, hogy kapcsolatban áltak az Iszlám Állam afganisztáni dzsihadistáival, s segítettek kitervelni és végrehajtani a sirázi szentélyben történt robbantást.

Az állami televízióban is lejátszott biztonsági felvételeken látható, ahogy egy férfi egy gépkarabélyt rejtegetve belép a kegyhelyre, majd tüzet nyit a bent lévő hívőkre.

Mint később kiderült, az elkövető - aki nem sokkal később belehalt a támadás során elszenvedett sérüléseibe - tádzsikisztáni állampolgár volt.

Az Iszlám Állam folyamatos fenyegetettséget jelent a Közel-Kelet országaira. A szervezet iszlamistái már korábban is hajtottak végre terrortámadást Iránban, ők feleltek például a 2017-es összehangolt dupla teheráni terrortámadásért, mely során egyszerre érte támadás a teheráni parlamentet és az egykori iráni forradalmi vezető, Ruhollah Khomeini ajatollah mauzóleumát, a két támadásban 17-en haltak meg.

(MTI)

Címkék: Irán, akasztás, terror