Két gépfegyvert adtak el Andruskó Zoltánnak, de egy percre sem kell börtönbe vonulniuk

2020. november 4. - 14:20 | Régió

A Komáromi Járásbíróság kedden elítélte azt a két személyt, akik két gépfegyvert adtak el a Kuciak-gyilkosság közvetítőjének, Andruskó Zoltánnak. A tiltott fegyverkereskedelem miatt egyik vádlottnak sem kell börtönbe vonulnia - adta hírül a Noviny.sk.

Két gépfegyvert adtak el Andruskó Zoltánnak, de egy percre sem kell börtönbe vonulniuk
A vádlottak és ügyvédeik a Komáromi Járásbíróság folyosóján (Fotó: Noviny.sk)

A fegyvereket Andruskó nem a Kuciak-gyilkosság elkövetésére, hanem Maroš Žilinka ügyész, és Daniel Lipšic ügyvéd ellen tervezett merénylet végrehajtása céljából szerezte be.

Az ügy vádlottjait tavaly júliusban kapták el a rendőrök, és saját állításuk szerint nem tudtak arról, milyen célra kellenek a fegyverek Andruskó Zoltánnak.

A vádirat szerint a komáromi Huszlicska Ádám a nagycétényi Szőke Dávidtól vásárolta a két gépfegyvert, melyek darabjáért Andruskó 2500 eurót fizetett neki.

Huszlicska és Szőke a büntetőeljárás során beismerő vallomást tettek, és vádalkut kötöttek az ügyészséggel. Ezt a Komáromi Járásbíróság jóvá is hagyta. Tiltott fegyverkereskedelem miatt mindketten három év szabadságvesztést kaptak, ám a bíró próbára bocsátotta őket, és büntetésüket öt évre felfüggesztette. Így az elítélteknek nem kell börtönbe vonulniuk.

A bíróság továbbá megtiltotta, hogy a következő öt évben a két férfi találkozzon egymással. Ezen kívül az elítéltek nem találkozhatnak Andruskó Zoltánnal sem, amit nem lesz nehéz betartaniuk, hiszen a komáromi férfi jelenleg 15 éves szabadságvesztését tölti, amelyet a Kuciak-gyilkosságban vállalt szerepe miatt rótt ki rá a Specializált Büntetőbíróság.

Mivel az egyik vádlott, Huszlicska Ádám a bűncselekmény elkövetésekor ügyvédbojtárként dolgozott, büntetésként a következő öt esztendőben évente egyszer részt kell vennie egy tiltott fegyverkezés miatt indított büntetőper tárgyalásán - "nézőként".

(Noviny.sk)