Két golden retriever segíti a betegek gyógyulását a zólyomi kórházban (FOTÓK)

2024. január 23. - 20:14 | Régió

Két golden retriever segít a betegek kezelésében a zólyomi kórházban. Kaniszterápia keretében Miroslav Sujoval együtt több osztályon is látogatják a betegeket. A TASR-t erről Eva Peterová, az Agel SK szóvivője tájékoztatta, amelyhez a zólyomi kórház is tartozik.

Két golden retriever segíti a betegek gyógyulását a zólyomi kórházban (FOTÓK)
Képek forrása: AGEL SK (Továbbiakért kattints!)

A kanisztaterápia egy olyan kezelési és terápiai forma, amely az emberek és a kiképzett kutyák közötti interakciót alkalmazza. Fő célja a betegek kommunikációs és koncentrációs képességének fejlesztése és fenntartása. Javítja továbbá a mentális egészségüket, és egy kicsit kiszakítja őket a kórház napi rutinjából. „Jó, ha ugyanazt az intézményt mindig ugyanaz a kutya látogatja, mert így van ideje megismerni a helyet és ő is jobban érzi magát. Amir és Mateo már pontosan tudják, hová kell menniük, hol vannak a szobák, és mit várnak el tőlük” – magyarázta a kutyás terapeuta, Miroslav Suja.

Suja a kiképzett kutyusaival hetente többször is ellátogat a kórházba, együtt több osztályt is bejárnak.

„A kutyák a látogatások előtt fertőtlenítve vannak. A rendszeres állatorvosi ellenőrzés is magától értetődő“ – tette hozzá a kórház szóvivője.

Az idő, amit a kutya az egyes betegekkel tölt, egyéni. Néha az állat csak a jelenlétével segít, ha leül vagy lefekszik az ember mellé. „Vannak betegek, akik elsírják magukat, amikor meglátják a kutyákat. Vannak, akik egyenesen az ágyukba hívják őket. Emlékszem olyan beteg gyerekekre is, akiknek elképesztő volt a reakciója“ – mondta Suja, aki 2022 októbere óta dolgozik a kórházzal.

(čas.sk)