Két halottas kocsit pofoztak helyre a Csallóközi Múzeum munkatársai, újjávarázsolták a járgányokat

2020. július 21. - 21:29 | Kultúra

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum gyűjteményének újabb műtárgyait sikerült restauráltatni. A nagyszabású felújítási munkák első szakasza 2018-ban kezdődött el.

Két halottas kocsit pofoztak helyre a Csallóközi Múzeum munkatársai, újjávarázsolták a járgányokat

A Pozsonyeperjesről származó halottaskocsit a helybéli katolikus halotti szertartások alkalmával használták. Nagyjából száz éves, pompás díszítése megkopott, műszaki állapota megromlott. A halotti szertartás méltóságát emelte a kocsi ékes, figurális díszítése, három oldalán homályosított díszítésekkel ellátott üvegablaka és belső selyem kárpitozása. František Šmigrovský restaurátor kutatásai alapján idézzük: „a megtisztított tengelyen előkerült a készítő mester szignatúrája H. Siegel (Hieronymus Siegel) a csehországi Trutnovból. A csaknem száz éves jármű műszaki állapota nagyon rossz volt. A múzeum gyűjteményébe a múlt század kilencvenes éveiben került.

A másik halottas kocsi a dunaszerdahelyi Zsidó Hitközségtől származik. Megközelítőleg száz éves, az egyszerű, festett, fából készített járművet a temetési szertartások alkalmából használták. A dunaszerdahelyi Zsidó Hitközségtől 1986-ban került a múzeum gyűjteményébe a 20. század elején készített halottaskocsi.

A restaurálás két szakaszban történt. 2018-2019-ben Mgr. František Šmigrovský restaurátor műhelyében a kocsik alkatrészeinek, fém, fa, bőr, textil és üveg elemeit alaposan letisztították és konzerválták. A hiányzó részeket kiegészítették. A Csallóközi Múzeum munkatársai a Művészeteket Támogató Alaptól közpénzből kaptak támogatást a két kiválasztott tárgy restaurálására.

A restaurálási munkák befejezésére és a kocsi teljes felújítására - az eredeti állapotához legjobban hasonlító állapot visszaállítására - 2019 végén egy újabb pályázaton kapott pénzt a múzeum. A restaurálási munka több mint 30 ezer euróba került. 2020 májusában a restaurátori műhelyből elszállították a teljesen újjávarázsolt kocsikat. A végleges elhelyezésükre a somorjai Honismereti Házban, a fedett kocsiszínben került sor.

(csm)