Két hete folyamatosan csökkent az üzemanyag ára, kiderült erre a hétre mit jósolnak a szakértők

2022. július 25. - 09:42 | Belföld

Az előrejelzések szerint ezen a héten is csökkenés várható az üzemanyagárak terén – írja a SME.

Két hete folyamatosan csökkent az üzemanyag ára, kiderült erre a hétre mit jósolnak a szakértők
Fotó: TASR

Jana Glasová, a 365.bank elemzője szerint tekintettel arra, hogy kb. június közepe óta folyamatos csökkenés észlelhető a kőolajpiacon, várhatóan ezen a héten is lejjebb megy az üzemanyag ára. Így már harmadik hete tarthat majd a visszaesés.

Hozzátette: jelenleg egymásnak ellentmondó tényezők határozzák meg a kőolajpiacot. Egyrészről hiány van az olajból a piacon, ami felfelé pumpálja az árakat, másrészről viszont előtérbe kerülnek a világgazdaság recessziójával és az olaj iránti kereslet visszaesésével kapcsolatos aggodalmak. Ennek hatására most csökkennek az árak a kőolajpiacon, a további fejlemények pedig attól függnek, hogy melyik forgatókönyv érvényesül majd.

A Statisztikai Hivatal elemzése szerint az év 28. hetében újfent csökkentek az árak a benzinkutakon, ami megfelel az elemzők előrejelzéseinek. Két héttel ezelőtt átlagban 1,882 euróba került a 95 oktános benzin literje, míg a gázolajé 1,898 euróba. A mögöttünk hagyott héten további csökkenés volt tapasztalható. Évközi viszonylatban viszont még mindig sokkal többet fizetünk az üzemanyagért: a benzin kb. 33 százalékkal drágább, mint egy éve ilyenkor, a gázolajért viszont 51 százalékkal többet kell fizetnünk.


(SME)