Két héttel későbbre tolódnak az írásbeli és a szóbeli érettségik

2020. március 12. - 18:18 | Belföld

A koronavírus miatt életbe lépő korlátozó intézkedések miatt a tervezettnél két héttel később kerül sor az írásbeli és szóbeli érettségikre - közölte az oktatásügyi minisztérium.

Két héttel későbbre tolódnak az írásbeli és a szóbeli érettségik
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A halasztás minden szlovákiai középiskolára és gimnáziumra egyaránt érvényes.


Kapcsolódó cikkek:
Ezek a helyek zárnak be, és ezek maradhatnak nyitva péntek reggeltől
A külföldön dolgozó ingázókra nem vonatkozik a karantén, átengedik őket a határon és vissza
Bezárják az összes iskolát és óvodát, lezárják a repülőtereket, korlátozzák az üzletek nyitvatartását!

Mivel március 16-tól március 27-ig minden oktatási intézményben fel van függesztve a tanítás, először az írásbeli érettségiket kellett elhalasztani - melyekre már a jövő héten sor került volna. Az oktatásügyi minisztérium a helyzetre reagálva csütörtök délután kitűzte az új dátumokat.

Az írásbeli érettségi vizsgákra március 31. és április 3. között kerül sor.

Az érettségizőknek, akik a jelzett időpontban betegség vagy karantén miatt nem tudnak megjelenni az írásbeliken, április 15. és 20. között lesz lehetőségük bepótolni a vizsgát.

Mivel az írásbeli érettségik elhalasztása miatt felborult a tavaszi félév menetrendje, a május 18. és június 5. közé tervezett szóbeli érettségik időpontját is át kellett szervezni.

A minisztérium közleménye szerint a szóbeli érettségiket június 1. és június 19. között fogják megtartani a középiskolák.

Az alapiskolák kilencedikeseinek országos tesztelésére az eredeti időpontban, árpilis 1-jén és 2-án kerül sor. Az oktatásügyi tárca közölte azt is, hogy a márciusra tervezett középiskolai felvételiket is elhalasztják, ezeket március 30-tól április 30-ig lehet majd megtartani.

(db)