Két hónapja eltűnt, most Algériában tűnt fel az orosz invázió korábbi főparancsnoka

2023. szeptember 16. - 09:00 | Külföld

Algériai látogatáson tűnt fel két hónapos távollét után Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajna elleni orosz háború korábbi főparancsnoka - jelentette az orosz sajtó pénteken az oráni nagymecset Facebook-oldalán közzétett fényképeket közölve.

Két hónapja eltűnt, most Algériában tűnt fel az orosz invázió korábbi főparancsnoka
Szergej Szurovikin (Fotó: AP/TASR)

"Az Abdel-Hamíd Ben Badísz-nagymecsetet magas rangú orosz katonai küldöttség látogatta meg, amelyet a vallási ügyek igazgatója és a nagymecset imámja fogadott" - áll a fényképeket kísérő üzenetben.

A tábornok bézs színű civil öltözékben látható, egyenruhás orosz katonatisztek és az imám mecsetje, Abu Abdallah Zebar társaságában.

Szurovikin algériai látogatásának célját nem közölték, és Moszkva sem adott ki közleményt a látogatásról. A tábornokot a Wagner orosz magán zsoldoshadsereg vezetőjéhez közel állónak tartották, és sorsáról találgatás folyt azóta, hogy a csoport kudarcba fulladt júniusi lázadása után eltűnt a közéletből.

A zsoldoshadsereg fellázadásakor Szurovikin felszólította a Wagner tagjait, hogy "álljanak le", és térjenek vissza kaszárnyáikba, "mielőtt túl késő lesz".

A tábornok az afganisztáni szovjet háború és a 2000-es évekbeli második csecsenföldi háború veteránja, részt vett a szíriai orosz hadjáratban is 2015-ben. Tavaly októberben nevezték ki az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnokává, majd idén januárban a "különleges hadművelet" irányítását Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke vette át, akinek ő lett az egyik helyettese.

(MTI)