Két hónapja készek, mostanáig mégsem használhatták a biciklitárolókat Dunaszerdahelyen

Május 9-én már elkészült a két zárt biciklitároló Dunaszerdahelyen, amelyhez a földművelésügyi minisztérium nyújtott támogatást. Mostanáig viszont várni kellett a használatukkal, mától igényelhető hozzájuk egy speciális chipkártya a Municipalnál.

Két hónapja készek, mostanáig mégsem használhatták a biciklitárolókat Dunaszerdahelyen
Fotók: Paraméter

"Több okból kifolyólag is várni kellett a beüzemeltetéssel. Szükség volt egy technikai iskolázásra a kezeléssel kapcsolatban, illetve ezen kívül meg kellett várni a soron következő testületi ülést, mivel itt dőlt el, hogy ki lesz a kezelője a biciklitárolónak" - árulta el érdeklődésünkre Bors Norbert, a Municipal városi vállalat illetékese.

A két zárt, egyenként 27 kerékpár tárolására alkalmas megőrző a vasútállomással, illetve a városházával szemben épült, összesen 90 750 euróból, aminek 95%-át az minisztérium nyújtotta vissza nem térítendő támogatásként a város "Biztonságos közlekedési folyosók és biciklitárolók létesítése" elnevezésű projektjére. Elhelyeztek emellett a tavasz folyamán 120 biciklitartó állványt is a városban, melyek használatát semmi nem korlátozza.

A zárható megőrzőt az önkormányzat június végi ülésén bízta a Municipal gondozására. A vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződés szerint 5 évig, a projekt fenntarthatóságának ideje alatt a városnak semmilyen bevétele nem származhat a biciklitároló bérbeadásából. Mivel azonban csak egy speciális chipkártyával nyitható tárolókról van szó, melyek kapacitása korlátozott, használatukhoz a Municipallal megkötendő szerződésre van szükség.

„A biciklitároló használata ingyenes lesz, csupán egy 10 eurós összeget kell az érdeklődőknek a chipkártya kivételekor letétbe helyezni. Miután a biciklitároló használatára ill. a chip kártyára nem tart igényt a bérlő, ezt az összeget vissza kapja. Maga a szerződés maximum 1 évre szól, és a lejárta után megújítható"

- szögezte le Bors Norbert. A letét arra az esetre szolgál, ha a kulcs elveszne vagy tönkremenne.

A Municipal illetékese közölte, hogy e héttől igényelhetők a kulcsok a dunaszerdahelyi Üzleti és Tájékoztatási Központ (Perfects-épület) 101-es irodájában. Nincs megszabva, hogy egy családon belül hányan igényelhetnek kulcsot, és az sem, hogy a megőrző használója dunaszerdahelyi legyen, mindössze az, hogy az igénylő 15 évnél idősebb legyen.

Bors Norbert elárulta azt is, hogy a chipkártya mindkét tárolóval kompatibilis, tehát aki kiváltja, mindkettőt használhatja, ugyanakkor az csak a tárolóba való bejutásra szolgál, odabent a biztonság kedvéért ugyanúgy le kell majd lakatolni a kerékpárokat.

(SzT)