Két hullámban drágulhatnak a dohánytermékek, külföldi cigiturizmustól és a feketepiac fellendülésétől tartanak

2023. december 10. - 19:38 | Belföld

Az új kormánnyal újabb cigarettadrágulási hullám jön. A koalíció ezzel a lépéssel a kampányidőszakban ígért szociális intézkedésekre, de a szükséges államháztartási konszolidációra is igyekszik pénzt találni.

Két hullámban drágulhatnak a dohánytermékek, külföldi cigiturizmustól és a feketepiac fellendülésétől tartanak
Fotó: TASR - František Iván (illusztráció)

A dohányosok a jövő évi áremelés után átlagosan öt euró húsz centet fognak fizetni egy doboz cigarettáért, később viszont még ennél is többet.

2024. február 1-jétől emelik a dohánytermékek jövedéki adóját, ami dobozonként mintegy 40 centes drágulást eredményez. A pénzügyminisztérium becslése szerint így több mint százmillió eurót tudnak majd megspórolni a költségvetésben.

„106,3 millió eurós bevételről beszélhetünk 2024-ben” – mondta Ladislav Kamenický pénzügyminiszter.

„A régi készletek értékesítését a törvény határidőre korlátozza. És ahogy az előző három évben, úgy 2024-ben is március 31-e lesz a határidő a cigaretta esetében, ezt követően már csak olyan dohánytermékeket lehet értékesíteni, amelyeknél már megtörtént az adóemelés” – magyarázta Roman Hatadám, Szlovákia legnagyobb cigaretta- és dohánytermék-forgalmazója, a GGT kereskedelmi igazgatója a Markízának.

„A dohányzás visszaszorulása egyértelműen kívánt jelenség. A rendelkezésre álló adatok azonban nem utalnak arra, hogy az adóemelés önmagában jelentősen hozzájárulna a dohányzás elterjedtségének és a társadalomra gyakorolt ​​negatív hatásának mérsékléséhez” – mondta Beáta Kujanová, a Philip Morris Slovakia kommunikációs vezetője.

Az árak emelkedésével ráadásul megnő a kereslet a feketepiacon, valamint a külföldön történő vásárlás mértéke is, Magyarországon és Lengyelországban ugyanis várhatóan olcsóbbak lesznek a dohánytermékek.

Ezen kívül azonban várhatóan lesz még egy emelés az aktuális választási időszakban: a pénzügyminisztérium tervei szerint legközelebb 2026-ban drágulnak majd a dohánytermékek, ekkor akár már 5,60 euróba is kerülhet egy csomag cigaretta.


(tvnoviny.sk)