Két kórházban kezdenek oltani csütörtökön a Novavax vakcinával

2022. március 7. - 16:31 | Régió

Csütörtökön (március 10.) kezdenek oltani a Novavax oltóanyagával a besztercebányai és a nagyszombati kórházban. Fokozatosan csatlakoznak más egészségügyi létesítmények is – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Két kórházban kezdenek oltani csütörtökön a Novavax vakcinával
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

„Csütörtöktől a Nagyszombati Egyetemi Kórházban és a besztercebányai Roosevelt kórházban, péntektől (március 11.) pedig az eperjesi Reiman kórházban kezdenek oltani ezzel a vakcinával" - mondta a szóvivő. Hétfőtől (március 14.) az ország 46 pontján lesz elérhető a Novavax.

Szlovákia március elején 93 ezer Novavax vakcinát kapott. Az egészségügyi minisztérium összesen 600 ezer adagot rendelt.

A minisztérium tájékoztatása szerint a vakcina azok számára is alkalmas, akiknek a korábban engedélyezett vakcinákat nem ajánlotta az orvos. „Ez az oltóanyag fehérje alapú. Az évtizedek óta használt oltóanyagok, például az influenza, a hepatitis vagy a méhnyakrák elleni is ugyanezen az elven működnek" - magyarázta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽaNO-jelölt).

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint 1771 személyt regisztrált a Nuvaxovid vakcinára, 130-an már kaptak idő-pontot. A vakcina első, vagy emlékeztető oltásként (harmadik adag) is alkalmazható.

TASR

Címkék: Novavax, COVID 19, vakcina