Két lépésben kompenzálják az iskolákat a magas energiaárakért

2023. január 19. - 08:37 | Belföld

A közvetlenül az állami költségvetésből finanszírozott iskolákat két lépésben kompenzálhatják a magas energiaárakért. Először a 2022-es hátralékok fedezésére adhatnak nekik pénzt, majd megemelhetik a költségvetést, hogy a beszállítókkal szembeni jelenlegi kötelezettségeiket is állni tudják – tájékoztatott róla az oktatásügyi minisztérium.

Két lépésben kompenzálják az iskolákat a magas energiaárakért
Fotó: TASR

„A célunk az volt, hogy megegyezzünk a lehető leggyorsabb pénzügyi segítségnyújtás módjában a megemelkedett energiaárakkal kapcsolatban minden iskola és oktatásügyi létesítmény számára” – nyilatkozta Horecký.

A kétlépéses kompenzáció a közvetlenül az állami költségvetésből finanszírozott iskolákat érinti, például az alap-, közép- és speciális iskolákat. Az elkövetkező napokban elkezdhetik az adatgyűjtést a 2022-es energiahátralékok kompenzálására. „Ezt követően ezt a végösszeget kikérjük a pénzügyminisztériumtól, majd egyből továbbítjuk is az iskoláknak. Tehát megnöveljük az iskolák pénzügyi eszközeit arra, hogy fedezni tudják az előző évi hátralékokat” – magyarázta az oktatásügyi miniszter.

Február elején aztán elkezdhetik a villany- és gázáremelésre vonatkozó adatgyűjtést, kezdve a 2023. januári számlákkal. „Ebből a gyűjtésből kifolyólag megkapjuk az adatokat az iskolák megnövekedett energiakiadásairól, ez alapján pedig a pénzügyminisztériumtól bekérjük a 2023. januári villany és gáz árának különbségét a 2022. évi árakhoz képest” – tette hozzá Horecký. Ezt követően a tárca ugyancsak továbbítja a pénzt az iskoláknak.

Az önkormányzatok hatáskörébe tartozó iskolákkal és iskolai létesítményekkel, például az óvodákkal, amelyek nem tartoznak általános iskolához, az alapfokú művészeti iskolákkal vagy a szabadidőközpontokkal a gazdaságügyi minisztérium állami támogatási programján keresztül foglalkoznak majd.


TASR/para