Két maszk viselése hatékonyabb a Covid-19 ellen egy új amerikai tanulmány szerint

2021. február 10. - 21:10 | Tech

Két, egymáson viselt maszk hatékonyabb a koronavírus terjedésének lelassítására, mint egy maszk hordása - mutatták ki az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) szakemberei.

Két maszk viselése hatékonyabb a Covid-19 ellen egy új amerikai tanulmány szerint
Fotó: AP

A központ szerdán tette közzé annak a laboratóriumi kísérletnek az eredményeit, amelyben két mesterséges fejet hat láb (mintegy 180 centiméter) távolságra helyeztek el egymástól, és azt vizsgálták, hogy az egyikük köhögésekor a levegőbe került, koronavírus-méretű részecskékből mennyit lélegzett be a másik.

A kutatók kimutatták, hogy ha egyetlen maszkot - legyen az sebészi vagy textilből készült - viselünk, az a felénk terjedő részecskék mintegy 40 százalékát gátolja meg abban, hogy belélegezzük. Ha egy sebészi maszkra ráhelyeztek egy textil maszkot, a kettő a részecskék 80 százalékának a belélegzését tartóztatta fel.

Ha mind a kilélegző, mind a belélegző fejen két-két maszk volt, az a részecskék több mint 95 százalékának a belélegzését gátolta meg - mondta John Brooks, a CDC illetékese.

"Az első kihívás az, hogy a lehető legtöbb embert vegyük rá a maszkviselésre. És a maszkot viselőket segítsük abban, hogy a lehető legtöbb előnyét élvezzék"

- tette hozzá.

A kutatásnak vannak hiányosságai: a kutatók csak egyfajta sebészi maszkot és egyféle textil maszkot használtak, és így nem tudni, hogy ugyanezen eredményt kapnák-e más termékekre.

"A kísérlet azonban megmutatta, hogy a maszk viselése hatékony, és akkor a leghatékonyabb, ha jól fedi az arcot és helyesen viselik azt" - hangsúlyozta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.
Ha helyesen viselik, a sebészi maszk fölött hordott textil maszk képes szűkíteni a maszk szélein lévő rést, ahol a vírusrészecskék bejuthatnak a szervezetben - mutattak rá a szakemberek.

Címkék: maszkviselés