Két menekült veszett a tengerbe a La Manche-csatornán

2023. november 23. - 20:59 | Külföld

Két harmincas éveiben járó illegális bevándorló életét vesztette a La Manche-csatornán, amikor a gumicsónak, amelyen megpróbáltak a francia partoktól Nagy-Britanniába jutni, felborult, fedélzetén hatvan emberrel - közölték a francia hatóságok.

A hajó, amelyen a két áldozat - egy nő és egy férfi - utazott, nem sokkal azután borult fel szerda délután, hogy kihajózott az észak-franciaországi Pas-de-Calais megye egyik homokos partjáról Anglia felé. Egy harmadik személyt helikopterrel mentettek ki a vízből, és a hajó további 57 utasát visszaszállították a francia oldalra - közölte Guirec Le Bras helyi ügyész az AFP hírügynökséggel.

Három menekültet - két terhes nőt és a mentőhelikopterrel kimentett személyt - kórházba szállították a mentők szerint, akik egy 7 éves kislányt is biztonságba helyeztek.

A helyi hatóságok szerint az év eleje óta ez a hetedik és nyolcadik olyan haláleset a La Manche-csatornán, amely "a migrációs jelenséggel van összefüggésben".

Az ügyész szerint szerdán több hajó is elindult ugyanerről a tengerparti szakaszról a csendőri jelenlét ellenére. A vádhatóság "súlyos gondatlanságból elkövetett emberölés", "rendezetlen helyzetű külföldi tartózkodásának elősegítése" és "súlyos gondatlanságból sérülés okozása" miatt indított eljárást.

Legutóbb augusztus 12-én vesztek a vízbe illegális bevándorlók a La Manche-csatornánál. Akkor hat afgán állampolgár fulladt meg, amikor felborult a hajójuk. Néhány nappal a tragédia után négy embert őrizetbe vettek és eljárást indítottak ellenük. Ez volt a legtöbb emberéletet követelő hajótörés 2021 novembere óta, amikor legalább 27 migráns vesztette életét ugyanitt.

Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális határátlépől gyűjtőhelye. Az illegálisan érkező menekültek elsősorban gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche-csatornán 2018 óta, amikor a calais-i kikötő és a csatorna alatti alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a menekültek a brit oldalra.

A brit hatóságok adatai szerint idén eddig több mint 27 ezer ember érkezett az Egyesült Királyságba a La Manche-csatornán csónakokon átkelve, a tavalyi 45 ezres rekordot követően.

A francia hatóságok rendszeresen felszámolják a part mentén kialakuló menekültttáborokat, s adataik szerint az év eleje óta október végéig 5452 embert helyeztek biztonságba, megelőzve átkelési kísérletüket.

(MTI)