Két nap alatt 7 ezren írták alá a marihuána dekriminalizálására irányuló petíciót

2021. július 11. - 16:04 | Belföld

A Progresszív Szlovákia (PS) által indított petíciót, mely a marihuána dekriminalizálására irányul, két nap alatt hétezren írták alá. A PS a közösségi hálón tájékoztat erről.

Két nap alatt 7 ezren írták alá a marihuána dekriminalizálására irányuló petíciót
Michal Šimečka (TASR)

A konkrét kéréseket tartalmazó petíciót az EP-képviselők és a mozgalom alelnökei, Michal Šimečka és Martin Hojsík nyújtották be.

„Szorgalmazni fogjuk, hogy a parlament és a kormány végre módosítsa azokat a törvényeket, amelyek tönkreteszik az emberek életét, és semmilyen módon nem oldják meg a kábítószerrel való visszaélés problémáját”

– írja a PS a szociális hálón.

Más országokban már elterjedt alternatívát is kínáltak, nevezetesen a vényköteles marihuána orvosi alkalmazását, öt növény legális termesztését felnőttek által személyes fogyasztásra, szociálpszichológiai tanácsadást, valamint a megelőzés finanszírozásának drasztikus növelését, oktatást és biztonságos sport vagy művészi tevékenységet a fiatalok számára egész Szlovákiában.

A PS szerint a petíció célja a szlovákiai drogpolitika változásának elérése, és ezáltal az emberi sorsok jobbá tétele, az egészségesebb fiatal népesség megteremtése és az állami költségvetésre eső kisebb teher biztosítása.

„Míg egy személy szlovákiai bebörtönzésének éves költsége nemzetközi becslések szerint 15 950 euró, addig ugyanazon személy szociális gondozása és kezelése évente 2740 euróba kerülne”

– közölte a mozgalom.

(čas.sk)