Két napon belül el kellene fogadni a kórházépítési tervet, de nem biztos, hogy Lengvarský fogja megvalósítani

2022. június 28. - 16:13 | Belföld

Már csak két napja maradt a kormánynak, hogy elfogadja a kórházak felújítási tervét. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint a héten meglesz a kormány jóváhagyása, de ő ezt mondja már egy hónapja. Most az látszik biztosnak, hogy két új kórház épülhet: egy országos, központi kórház Pozsony-Rázsochyban és egy kisebb Turócszentmártonban. Kérdés azonban, hogy Vladimír Lengvarský meddig marad a posztján, Igor Matovič már nyáron leváltaná. 

Két napon belül el kellene fogadni a kórházépítési tervet, de nem biztos, hogy Lengvarský fogja megvalósítani
Fotó: TASR (illusztrációs felvétel)

A kormány keddi ülése lett volna az utolsó „rendes” lehetőség arra, hogy a kormány elfogadja a kórházak felújítási tervét, amire 1,2 milliárd eurót akar fordítani az Európai Unió helyreállítási alapjából. A határidő ugyanis július 30., ha európai uniós támogatásból akarjuk megvalósítani, akkor ezt be kell tartani. A terv már régen készen van, a koalíciós pártok azonban folyamatosan halogatják az elfogadását, Igor Matovič pártelnökként pedig Lengvarský leváltására játszik.

A kormány kedden sem fogadta el a tervet, habár Lengvarský optimistán nyilatkozott a kormányülés után, szerinte a koalíciós partnerek üdvözlik a kórházépítés megkezdését Pozsony-Rázsochyban és Turócszentmártonban.

„Úgy vélem, hogy a javaslatunkat a rázsochy-i és a turócszentmártoni építkezések megkezdésére pozitívan fogadták. A partnerek még néhány kiegészítő információt kértek, amit szerdán megkapnak” – mondta kedden Lengvarský.

Szerinte a tervet a héten rendkívüli vagy per rollam ülésen fogadhatja el a kabinet. A miniszter szerint 2024-ben kell megkötni a szerződéseket a kivitelezőkkel a kórházak építéséről, 2026-ban pedig már be kell fejeződniük az építkezéseknek.

Az eredeti tervek szerint azonban legalább még két kórház épült volna, a helyszínekről azonban vita folyik. Az egyik lehetőség, hogy Homonna és Rimaszombat lett volna a helyszín, míg a másik változat Eperjessel és Nagyszombattal számolt. Emellett az 1,2 milliárd euróból több már meglévő kórháépület is megújult volna, a felújítási tervekről egyelőre nem tájékoztatott a miniszter.

Nyáron Matovič kirúgja a minisztert?

Kérdés azonban az is, hogy Lengvarský lesz-e az egészségügyi miniszter, amikor a projektek megvalósítása elkezdődhet. Igor Matovič, az OĽaNO elnöke ugyanis már többször meglebegtette, hogy Lengvarskýnak távoznia kell. Matovič tegnap is arról beszélt, hogy pártjának nem egy, hanem két lehetséges jelöltje is van erre a posztra.

„A miniszter leváltását talán a nyáron fogjuk megbeszélni” – jelentette ki Matovič.

De állítólag nem ő egyedül fog dönteni, szerinte ez általában mindig kollektív döntés. Az OĽaNO azonban a lehető legkisebb létszámú párt, és az sem nyilvános, hogy kik a tagjai az egyes pártszerveinek.

Matovič távozása is szóba kerülhet

Lengvarský egyelőre nem készül a távozásra. Legutóbb néhány hete nyilatkozott arról, hogy a kormányfő nem jelezte neki, hogy elégedetlen lenne a munkájával. Arról azonban ő is hallott, hogy valaki megkereste Andrea Kalavskát, a Pellegrini-kormány egészségügyi miniszterét, és felkínálta neki Lengvarský posztját. Eduard Heger kormányfő azonban Igor Matovič távozását sem zárta ki, de a pénzügyminiszter valószínűleg inkább önként távozik - ha távozik -, nem leváltásról lesz szó.

TASR/lpj