Két nappal a második oltás után fertőződött meg egy szlovák mentősnő

2021. február 24. - 09:49 | Belföld

Egy 32 éves szlovák mentősnő két nappal azután fertőződött meg a koronavírussal, hogy megkapta a második oltást.

Két nappal a második oltás után fertőződött meg egy szlovák mentősnő
Fotó: Nový Čas

Mivel Malackyból származó fiatal mentősnőnél a betegség súlyosabb tünetekkel jelentkezett, arra figyelmeztette az embereket, hogy azt követően se legyenek óvatlanok, hogy megkapták az oltásokat. Emlékeztetett, hogy az oltás fontos, viszont nem leszünk tőle érinthetetlenek.

"Nagyon bosszantanak azok, akik azt gondolják, hogy ha be vannak oltva, akkor már járkálhatnak szájmaszk nélkül, és nem kell óvatosnak maradniuk" - közölte a Nový Čas-szal.

Hozzátette, némelyek már az első oltás után eldobják a szájmaszkjukat.

Michaela saját bevallása szerint 9 éves lányától fertőződhetett meg, akinek nem voltak tünetei, csak preventív jelleggel tesztelték le. Ő maga jelenleg anyaságin van kisebbik lányával.

Pavol Jarčuška infektológus ennek kapcsán figyelmeztetett, hogy a második oltás után két hétre van szükség, hogy kialakuljon a kellő védettség. Ugyanakkor ez sem jelenti, hogy kibújhatunk az intézkedések betartása alól, mivel egyelőre nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű információ arról, hogy a beoltott személy milyen eséllyel adhatja át a vírust másvalakinek. Vírushordozóvá tehát az oltás után is válhatunk, csak nem betegedünk meg tőle, ugyanakkor azt nem tudni, megfertőzhetünk-e másokat.

(Nový Čas)