Két nappal a szülés után meghalt egy csecsemő, az anya a galántai kórházat okolja

2019. augusztus 29. - 11:15 | Régió

Egy fiatal nő két nappal a szülés után elveszítette gyermekét. A történtekért a galántai kórházat okolják, tervezik, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

Két nappal a szülés után meghalt egy csecsemő, az anya a galántai kórházat okolja
Fotó: TASR

A terhesség kilenc hónapja alatt semmi sem utalt arra, hogy komplikációk adódhatnak. Dominika rendszeresen járt orvosi kivizsgálásokra, minden rendben volt. A szülés dátumát augusztus 18-ra tűzték ki.

A szülés három napot késett, múlt héten szerdán pedig Dominika kivizsgálásra ment a galántai kórházba. A nő állítólag azt mondta az orvosnak, hogy nem érzi magát jól. A doktor hazaküldte Dominikát, és meghagyta neki, hogy pénteken menjen vissza befeküdni a kórházba.

A nő elmondása szerint péntekig erősen vérzett, fájdalmai is voltak. Pénteken a kórházban injekciót kapott a méhnyak lágyítására. Dominika szerint szombaton semmi sem történt, újfent kapott injekciót – a fájdalmai ugyan már nem voltak gyakoriak, de nem szűntek meg.

Vasárnap elfolyt a magzatvize, de nem az összes. Dominika mondta az orvosoknak, hogy ez örökletes lehet, ugyanis a családjában szinte az összes női tag császármetszéssel szült. Ennek ellenére nem látták indokoltnak a műtéti beavatkozást, azt mondták a nőnek, hogy várni kell.

Dominikát visszaküldték az elfekvőbe, hogy gyűjtsön erőt a szülésre, annak ellenére, hogy fájdalmai voltak. Hétfőn tovább romlott az állapota, a terhes nő erősen vérzett.

Végül Dominikát elvitték a szülészetre. „Azt mondták, hogy másszak fel, ereszkedjek térdre, forduljak a szülész felé és nyomjak. Semmit nem magyaráztak el, csak azt mondták, hogy nyomjak. Végül világra jött a baba, de tiszta kék volt, nem mozgott, nem lélegzett. Azt mondták, hogy az én hibám, a baba belélegezte a magzatvizet“ – mondta a TV JOJ-nak Dominika.

Samkót nem sokkal később átszállították a pozsonyi Kramáre kórházba – az édesanyja szerint ekkor már kritikus állapotban volt. Az orvosok mindent megtettek a gyermek életben tartásáért, de a kisfiú szerdán reggel életét vesztette.

A galántai kórház hivatalos közleményben fejezte ki sajnálatát a történtekkel kapcsolatban. Megemlítették, hogy sem a terhesség, sem az orvosi vizsgálatok során semmi sem utalt esetleges komplikációkra. „A szülés spontán történt. Sajnos a gyermek nem lélegzett, ezért a jelenlévő orvosok elkezdték újraéleszteni“ – áll a kórház álláspontjában.

Dominika és családja szerint a történtekről a galántai kórház tehet, úgy vélik, hogy császármetszéssel megelőzhető lett volna a tragédia. A család azt tervezi, hogy hivatalos panasz mellett feljelentést tesznek az ügyben.


noviny.sk/para