Két nappal a Vár utcai lövöldözés előtt hátborzongató telefonbeszélgetése volt az elkövetőnek

2024. január 15. - 16:52 | Régió

Több mint két év telt el a pozsonyi Vár utcai terrortámadás óta, a nyomozást pedig most leállították. Danial Lipšic speciális ügyész hétfőn tartott sajtótájékoztatót az üggyel kapcsolatban, és egyéb új részleteket is megosztott.

Két nappal a Vár utcai lövöldözés előtt hátborzongató telefonbeszélgetése volt az elkövetőnek
Fotó: TASR - Jaroslav Novák

Lipšic szerint sikerült bizonyítani a tanúk, például Juraj K. osztálytársainak vallomásai alapján, valamint a szüleinek bevallotta, hogy ő az elkövető. Az eljárást azért állították le, mert a tettes elhunyt.

A támadás napján az elkövető kiáltványt tett közzé, és példaképének nevezte egy új-zélandi és egy kaliforniai támadás elkövetőjét. „A kiáltvány nyilvánvaló neonáci elemeket tartalmazott” – tette hozzá Lipšic.

A speciális ügyész hétfőn olyan információkat is elárult az üggyel kapcsolatban, amelyekről eddig nem lehetett tudni. Elmondása szerint Juraj október 10-én, tehát két nappal a gyilkosság előtt tárcsázta az IP-čko nevű pszichológiai tanácsadóvonalat, ahol rövid beszélgetést folytatott az operátorral. A fiú azt mondta, hogy meg kell halnia, de rettentően fél. Ezután letette a telefont. Az operátor próbált vele újra kapcsolatba lépni, de sikertelenül.

Lipšic szerint azt is sikerült bizonyítani, hogy a nyomozás során talált búcsúlevelet valóban Juraj írta.


-para-