Két nyilvános misét tart Szlovákiában Ferenc pápa

2021. július 21. - 14:28 | Belföld

Négy várost látogat meg és két misét tart szlovákiai tartózkodása során Ferenc pápa - adta hírül a TASR hírügynökség.

Két nyilvános misét tart Szlovákiában Ferenc pápa
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Ferenc pápa Pozsonyban, Kassán, Eperjesen és Sasváron (Šaštín) tesz látogatást. Találkozik a három legfőbb közjogi méltósággal, de a zsidó és a roma közösség képviselőivel is.

A pápa szeptember 12-én, vasárnap délután érkezik Szlovákiába, majd ezt követően rögtön ökumenikus találkozón vesz részt a pozsonyi apostoli nunciatúrán - ez a Vatikán "nagykövetsége" -, majd magántalálkozót tart a jezsuita rend vezető tagjaival.

Szeptember 13-án, hétfőn Zuzana Čaputová köztársasági elnök a pozsonyi Grassalkovich-palotában fogadja Ferenc pápát, aki találkozik az állam és a civil társadalom képviselőivel, valamint diplomatákkal is. Ezt követően a pozsonyi Szent Márton-dómban püspökökkel, papokkal, felszentelt személyekkel, hitoktatókkal tart találkozót, és meglátogatja a pozsonyi Betlehem központot is.

Hétfőn este Eduard Heger miniszterelnök és Boris Kollár, a parlament alelnöke foghatnak kezet Ferenc pápával.

A Szentatya kedden (szeptember 14.) Kassára repül, és napközben Kelet-Szlovákiában tevékenykedik majd. Délelőtt 10:30-kor Eperjesen (Prešov) vesz részt szabadtéri misén. Délután a kassai Luník IX. lakótelepen néz szét és üdvözli a roma közösség tagjait, utána pedig a helyi stadionban találkozik a fiatal katolikusokkal. Ezután még este visszarepül Pozsonyba.

Látogatása utolsó napján, szerdán (szeptember 15.) Ferenc pápa Sasváron (Šaštín) tart szentmisét, ahol prédikációt is tart majd, és a kora délutáni órákban visszarepül Rómába.

A Szentatya teljes szlovákiai programja megtalálható a Szlovák Püspöki Kar külön erre a célra létrehozott weboldalán.

(parameter/TASR)