A két ország közti együttműködés elmélyítése érdekében találkozott Čaputová és az izraeli elnök

2023. szeptember 4. - 13:57 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn fogadta Jichak Herzog izraeli államfőt. Az ukrajnai és a közel-keleti helyzet mellett más aktuális témákról is szót váltottak.

A két ország közti együttműködés elmélyítése érdekében találkozott Čaputová és az izraeli elnök
Fotó: TASR - Pavel Neubauer

Čaputová közlése szerint beszéltek többek közt az energetika területéről, a megújuló forrásokról, de a gázellátásról is, tekintettel arra, hogy diverzifikálni kell ezeknek a nyersanyagoknak a forrásait, Izrael pedig ezen a téren lehetséges partner lehet Szlovákia számára. A két ország továbbá a tudomány, a védelem és az IT-technológiák terén is elmélyítheti a kapcsolatát.

Herzog bízik benne, hogy látogatása elősegíti az együttműködést a gazdaság, a kultúra, valamint az akadémia és tudomány terén. Szerinte az országok közti partnerség egyik példája az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségnyújtásban való együttműködés.

A két államfő beszélt továbbá az izraeli igazságügyi reformról is. „Szlovákiában is igazságügyi reform zajlik. Ez egy olyan folyamat, amely helyes és egészséges a demokráciában. Tapasztalatainkból tudjuk, hogy az igazság, illetve az igazságügy akkor szolgálja leginkább az embereket, ha a demokratikus elvekkel szembeni tiszteleten, a háromszoros hatalommegosztáson és a bíróságok függetlenségén alapszik” – tette hozzá Čaputová.

Mindkét államfő kiemelte az emberek közti kapcsolattartást a két országot illetően. „Sok állampolgárunk a háború és a holokauszt elől az ön országába menekült, és ott talált új otthonra. Sokan közülük csatlakoztak a Szlovák Nemzeti Felkeléshez is” – jelentette ki a szlovák elnök. Herzog értékelte, hogy Szlovákia megbékélt nehéz múltjával a második világháború és a holokauszt idején, és nyíltan beismeri tetteit. Üdvözli továbbá az antiszemitizmus és a holokauszt tagadásának felszámolására irányuló törekvéseket.


TASR/para