Két, pilóta nélküli repülőgépet vetnek be a schengeni határ őrzésénél

2024. február 28. - 20:14 | Régió

Szlovákia Ukrajnával közös határának őrzésénél bevetnek két pilóta nélküli repülőgépet is. Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter a Felsőnémeti (Vyšné Nemecké) határátkelőhelyen elmondta, hogy a rendőrség megerősíti a biztonsági intézkedéseket.

Két, pilóta nélküli repülőgépet vetnek be a schengeni határ őrzésénél
Fotó: TASR

A két korszerű repülőgép már készen áll Szobráncon (Sobrance), de a működtetésükhöz hiányzik még az infrastruktúra.

Az Ukrajnával közös határszakasz, amelyet Szlovákia ellenőriz, 98 kilométer hosszú, kétharmada hegyvidéki terepen húzódik.

„Az elődöm nem gondolt arra, hogy ezen a hegyvidéki terepen ki kell építeni a feltételeket a repülőgépek működéséhez"

- mondta a miniszter, és hozzátette, a cél a határ minél hatékonyabb őrzése. Emellett öt új járművet adtak át a határőrségnek.

„Ezzel is a schengeni határok védelmét és az illegális migráció elleni küzdelmet erősítjük"

- hangsúlyozta a miniszter, és hozzátette, Szlovákia készen áll az őszi schengeni értékelésre, és szeretné megőrizni a magas minősítést.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy az ukrajnai konfliktus békével zárul, és Szlovákia készen áll arra, hogy megnyissa az Európába vezető kaput, ami különösen Kelet-Szlovákia számára lenne előnyös. Bejelentette továbbá, hogy a határátkelőt felújítják.

„A jelenlegi kétsávosról ötsávosra szélesítjük az utat mindkét irányban"

- mondta Šutaj Eštok, és hozzátette, ez főleg a megnövekedett kamionforgalom miatt fontos. Az építkezés ősszel kezdődhet el.

Ladislav Csémi, a belügyminiszter belbiztonsági tanácsadójának tájékoztatása szerint október 6-án bevezetik az új be- és kiléptető rendszert, amely biztonságosabb lesz, mivel minden személyt, még a vízum nélkül utazókat is regisztrálni fogja. Ez része az úgynevezett intelligens európai határrendszernek - tette hozzá Csémi.

TASR