Két szlovák turistát tarthattak fogva három éven keresztül Maliban!

2019. július 10. - 13:59 | Belföld

Az elmúlt napokban két szlovák állampolgárságú személy fordult a nigériai szlovák nagykövetséghez azzal, hogy Maliban tartózkodnak, és három éven keresztül fogva tartották őket - írja a SME, melynek értesülését diplomáciai források is megerősítették.

Két szlovák turistát tarthattak fogva három éven keresztül Maliban!
Illusztráció

A mali biztonsági erők a Sme információi szerint tisztázatlan körülmények között tartották fogva a két férfit, akik egymástól függetlenül, turistaként érkeztek az országba. Az elmúlt napokban engedték őket szabadon, és mivel Szlovákiának Maliban nincs külképviselete, a nigériai szlovák nagykövetséghez fordultak segítségért, hogy hazajuthassanak.

Az eseteik állítólag nem függenek össze, egymástól függetlenül szólították meg a nagykövetséget. Egyelőre nem tudni, hogy elkövettek-e valamit Maliban, ami miatt fogva tartották őket az ottani hatóságok.

Juraj Tomaga, a külügyminisztérium szóvivője ennek kapcsán kifejtette, hogy a külképviseletek alapvetően nem értesülnek szlovák állampolgárok őrizetbe vételéről, amennyiben erről ők maguk vagy hozzátartozóik nem tájékoztatják őket. Elárulta viszont, hogy a nigériai fővárosban, Abujában található külképviseletüket valóban megszólította egy szlovák állampolgár, akinek konzuli segítséget nyújtottak.

A Sme információi szerint a másik személy telefonon kereste meg a nagykövetséget június utolsó hétfőjén. A konzulátus munkatársával megegyeztek abban, hogy kérvényét elküldi e-mailben, ám ez azóta sem történt meg. Két nappal később viszont Európába repült.

A Sme szerkesztősége előtt mindkét férfi neve ismert, és ugyan elvileg éveken keresztül eltűntnek számítottak, a szlovákiai rendőrségi adatbázisokban nem szerepelnek keresett személyként.

Maliban a politikai helyzet meglehetősen instabil, elsősorban az ország északi részén sűrűek a terrortámadások. A külügyminisztérium éppen ezért nem is ajánlja az odautazást. Azoknak, akik pedig az ország területén tartózkodnak, beleértve a fővárost, Bamakót, azt tanácsolják, ne mutatkozzanak nyilvános helyeken, különösen ne ott, ahol nagy a tömeg.

2017-ben és 2018-ban az ENSZ is missziót hajtott végre Maliban, mely során az emberi jogok megsértésének 252 esetét vették nyilvántartásba, amit a helyi biztonsági erők vagy más fegyveres szervek követtek el. Az áldozatok száma 650-re rúg.

Az Amnesty International figyelmeztetett arra, hogy 21 esetben törvényes tárgyalás nélkül végeztek ki embereket, 12 áldozat nyom nélkül eltűnt, további 31 esetről tudnak, mely során kínzásoknak vetettek alá embereket. Az Amnesty szerint az ottani börtönök telítettek, javarészt azonban nem elítéltekkel, hanem fogva tartottakkal, akik tárgyalásra várnak. Mindeközben embertelen körülmények közt tengődnek.

(SME)