Két újabb járásban merült fel a kanyaró gyanúja!

Varannóban (Vranov nad Topľou) és Tőketerebesen (Trebišov) is felmerült a kanyaró gyanúja két gyerek esetében.

„Egyelőre csupán gyanús tünetekről van szó, jelenleg vizsgáljuk a járványszerű összefüggést, és várunk a laboratóriumi vizsgálatok eredményére” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jana Fedáková a Svet zdravia egeszségügyi hálózattól. Utóbbi üzemelteti mindkét említett város kórházát.

Fedákova hozzátette: péntek reggelig a nagymihályi (Michalovce) kórházban 20 kanyarós beteget tartottak nyilván, közülük hárman csütörtökön feküdtek be a kórházba.

Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője pénteken elmondta: május elejétől július 19-ig összesen 249 kanyarós megbetegedést vettek nyilvántartásba az alsó-zempléni régióban, ebből 122 esetben laboratóriumi vizsgálat is alátámasztotta a diagnózist. „A Nagymihályi járásból (okres Michalovce) 240 megbetegedést jelentettek, a Szobránci járásból (okres Sobrance) kilencet” – tette hozzá Račková, aki szerint összesen 195 páciens szorult kórházi kezelésre. Hét esetben Nagy-Britanniából hozták be a betegséget, kilenc esetben pedig egészségügyi dolgozók betegedtek meg. Nyolc gyerek esetében szövődményként tüdőgyulladás lépett fel.

Július 17-ig a Nagymihályi járásban összesen 3005 személyt oltottak be, többségüket egy nyilvános rendelet alapján. A Tőketerebesi járásban az ottani Regionális Közegészségügyi Hivatal július 13-án adott ki egy körlevelet, melyben elrendelte a kötelező oltást 15 hónapos és 18 éves kor között. A Varannói járásban Račková szerint egyelőre nincs szükség járványellenes intézkedések bevezetésére, a járványhelyzet alakulását folyamatosan figyelemmel követik.

A Nagymihályi járásban múlt héten hirdettek rendkívüli állapotot a kanyarós betegek számának jelentős növekedése miatt. A városban összeült válságstáb több intézkedést is elrendelt a járvány miatt. Ezek egyike, hogy a rendőrség folyamatosan megfigyeli a fertőzött személyek mozgását, illetve a járás több pontján is betiltották a tömegrendezvényeket. A válságstáb utoljára szerdán, július 18-án ült össze a nagymihályi járási hivatalban, a legközelebbi ülés július 31-én lesz.


TASR/para