Két világháborús bombát hatástalanítottak Németországban

2019. december 20. - 07:46 | Külföld

Két második világháborús bombát hatástalanítottak péntekre virradóra Németországban.

Két világháborús bombát hatástalanítottak Németországban
Fotó: rendőrség

Lipcsében a tűzszerészek egy 250 kilogrammos brit bombát hatástalanítottak, aminek következtében az egy kilométeres körzetben élő csaknem tízezer embernek kellett átmenetileg elhagyni a lakását. Az evakuáció által érintett területen lakások mellett idősotthonok és napközik is vannak. A harceszközt építési munkálatok során találták meg.

Germersheim városában pedig egy gyújtóbombát robbantottak fel ellenőrzött körülmények között - közölte a helyi rendőrség Twitter-oldalán.

A foszforral töltött 50 kilogramm súlyú bombát szintén építkezési munkálatok közben találták meg, de ez utóbbi azonban megsérült.

A tűzszerész szolgálat szóvivője szerint a valódi veszély nem is annyira a repeszekben, hanem a foszfortöltetben rejlik, amely oxigénnel heves reakcióba lép és mérgező ködöt alkot.

Az ellenőrzött robbantás miatt a lakónak el kellett hagyniuk a 600 méter átmérőjű veszélyzónát. Az evakuáció a germersheimi kórházat is érintette, a pácienseket még az este folyamán átszállították a közeli Kandel település klinikájára.

MTI