A kétes módon agrártámogatáshoz jutó bíró hagyta volna futni Bödört, és most menti Kováčikot is

2021. november 9. - 12:05 | Belföld

Elutasította a Dušan Kováčik volt speciális ügyész, illetve a szökésben lévő vállalkozó, ex-SIS-ügynök, Peter Košč elleni vádemelési javaslatot Michal Truban, a Specializált Büntetőbíróság bírója.

A kétes módon agrártámogatáshoz jutó bíró hagyta volna futni Bödört, és most menti Kováčikot is

Truban tiznennyolc oldalas indoklást fűzött a november 2-i döntéséhez, melyben eljárásbeli hibákra hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy még nem született döntés arról, hogy alkalmazható-e az ügyükre a vitatott 363-as paragrafus. Ez az a paragrafus, amelynek köszönhetően szabadlábra kerülhetett Vladimír Pčolinský korábbi SIS-igazgató, Jaroslav Haščák Penta-tulajdonos vagy Peter Brhel vállalkozó. Truban az ügyet visszautalta a Speciális Ügyészség ügyészéhez, akinek van módja panaszt tenni ez ellen.

Ehhez a nyomozáshoz Bernard Slobodník, a NAKA pénzügyi rendőrségének korábbi vezetője nyújtott információkat együttműködő tanúként, azt állítva, hogy Košč 50 ezer eurót fizetett Kováčiknak.

Erik Magál, Kováčik ügyvédje úgy nyilatkozott a vádemelés elutasításával összefüggésben, hogy a bíró súlyos hibákat állapított meg, melyek alapvetően befolyásolták a gyanúsított törvényes védelehez való jogát. Hozzátette, mivel közeledik határideje annak, hogy a főügyészség döntsön a 363-as kapcsán, így kíváncsiak, hogyan befolyásolja döntésüket a mostani határozat.

Ez a döntés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Kováčik szabadulna, szeptemberben ugyanis első fokon 14 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték bűnszervezet támogatása, kenőpénz elfogadása, hivatali visszaélés folytatólagos elkövetése, valamint minősített adat veszélyeztetése miatt.

A Specializált Büntetőbíróság korábbi elnöke és jelenlegi bírója, Michal Truban tavaly nyáron azzal került be a sajtóba, hogy első fokon nem adott helyt a nyomozók kérelmének, hogy helyezzék vizsgálati fogságba az Agrárkifizető Ügynökséget (PPA) érintő Állattenyésztő-ügy kapcsán pénzmosással vádolt Norbert Bödört. Ezt végül csak a fellebbezés után a Legfelsőbb Bíróság hagyta jóvá. Később kiderült, hogy Truban is kapott támogatást a mezőgazdasági alapból, melyet akkoriban éppen Bödör kénye-kedve szerint irányíthattak.

Az Állattenyésztő-ügy egyik gyanúsítottja egy bizonyos Ľubomír Partika, aki az Agrárkifizető Ügynökség egyik korábbi elöljárója. Ő volt az, aki támogatásban részesítette a Specializált Büntetőbíróság korábbi elnökének családját, illetve a tulajdonukban lévő, Selmecbánya közelében lévő Štiavnické Bane településen található Altmeyer panziót. Hogy az agrárdotáció, valamint Truban döntése között minimálisan közvetett kapcsolat lehet, arra utal az ügy koronatanújának, Marek Kodadának a vallomása. Kodada a földművelésügyi minisztérium régiófejlesztési és közvetlen kifizetésekkel foglalkozó főosztályának korábbi vezetője. Kodada az ügy kipattanása óta együttműködik a rendőrséggel, és azt vallotta májusban, valamint júliusban is, hogy az említett dotációt elintézték.

Kodada azt mondta, hogy Ján Gajan ügyvéd kérésére, aki szintén a gyanúsítottak között szerepel, járt Juraj Kožuchnál, a PPA akkori elnökénél, hogy Truban családja biztosan megkapja a dotációt. Arról nem beszélt, hogy ez ügyben Truban mega lépett volna fel, vagy csupán próbáltak segíteni neki, hogy azt később visszakérhessék. Trubant azt követően hallgatták ki, hogy maga is döntést hozott az üggyel összefüggésben, Bödör esetében.

(parameter/Joj TV)