Kétezer embert oltanak be a hétvégén Komáromban, a tömeges oltásra nagyobb mennyiségű Pfizer/BioNTech vakcina érkezik

2021. május 6. - 18:40 | Régió

Tömeges oltási kampányt szerveznek a hétvégén a komáromi kórházban. Szombaton (május 8.) és vasárnap (május 9.) az egészségügyi dolgozók kétezer regisztrált személyt oltanak be. „A tömeges oltásra nagyobb mennyiségű Pfizer/BioNTech vakcina érkezik. Ezzel jelentősen csökkenni fog a regisztrált várakozók száma" - tájékoztatott Miroslav Jaška, az Agel csoport komáromi kórházának igazgatója. Ez az első ilyen alkalom, de a város vezetőség bízik benne, hogy nem az utolsó.

Kétezer embert oltanak be a hétvégén Komáromban, a tömeges oltásra nagyobb mennyiségű Pfizer/BioNTech vakcina érkezik
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

A városi rendőrség gondoskodik majd a rendfenntartásról, kordonokat helyeznek el, illetve ülőhelyeket a várakozók számára, a hosszú várakozás esetén pedig palackozott vizet adnak majd a sorban állóknak. Az önkormányzat három adminisztrációs alkalmazottat biztosít a kórháznak, akik díjmentesen segítenek a regisztrációval.

A kórházban mintegy 300 regisztrált személyt oltanak be naponta.

„Mivel megvan az ehhez szükséges kapacitás, kértük az egészségügyi minisztériumot, küdjenek több oltóanyagot, hogy felgyorsíthassuk az oltást"

-közölte Jaška. A komáromi kórház online várótermében jelenleg több mint négyezren várnak vakcinára, jelenleg a 60 év felettieket oltják. „Reméljük, rövidesen sor kerül az 50 év felettiekre is" - mondta a kórházigazgató.

A hétvégén a kórház oltóközpontjába várják a regisztrált jelentkezőket a meghatározott időpontban. Minden napra 1000 adag oltóanyag áll rendelkezésre.

„Számolunk azzal is, hogy számos 70 év feletti ember kísérővel érkezik. Gondoskodtunk a megfelelő létszámú adminisztratív és egészségügyi személyzetről"

- mondta Gabriela Filkóová igazgatóhelyettes.

Keszegh Béla, a város polgármestere elmondta, az oltás menete eddig nem volt a legjobb a városban. Ez azonban nem annak köszönhető, hogy a kórház ne lenne eléggé felkészült – ugyanis minden vakcina tárolása megoldható és a kapacitás is elégséges.

„A sajátos politikai hozzáállás miatt a komáromi alkalmazottak Nyitrára jártak oltani. Sok levelezésen vagyunk túl az egészségügyi minisztériummal, próbáltunk taktikusak lenni“ - mondta.

A polgármester elmondása alapján 3500 Pfizer oltóanyag érkezik Komáromba. „A Pfizernek a legnagyobb az elfogadottsága. Nagy tömegben lesz oltás a legnépszerűbb vakcinával. Megpróbáljuk magunkat utolérni, remélhetőleg az ezután következő hetekben is lesz erre példa“ - tette hozzá.

Az oltás gördülékeny lezajlása érdekében a város szociális munkásait is bevonják a folyamatba. Ők segítenek regisztrálni az időseknek, ami megoldható vezetékes telefonon is, ha valakinek nincs mobiltelefonja, vagy e-mail címe, illetve szociális taxit vagy akár kísérőt is biztosítanak azoknak az idősebb polgároknak, akiknek szükségük lenne rá.

A kórház oltóközpontja január 7. óta működik, azóta közel 20 ezer embert oltottak be.

ha/TASR