Kéthetes lockdown és enyhítések az oltottak számára – közelít a megállapodáshoz a koalíció

2021. november 23. - 13:53 | Belföld

Három helyett csupán két hétig tarthat a lockdown, az iskolákat nem zárják be országosan, a szigorodó intézkedésekkel kapcsolatban pedig kártérítést kaphatnak bizonyos vállalkozók. Ezek az alapgondolatai annak az előzetes kompromisszumnak, amiben a koalíciós pártok hétfőn este megállapodtak. Az alapok vélhetően nem változnak, a részletek talán még igen. Az új intézkedéseket szerdán fogadhatja el a kormány, és már csütörtöktől vagy péntektől életbe léphetnek.

Kéthetes lockdown és enyhítések az oltottak számára – közelít a megállapodáshoz a koalíció
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A DenníkN információi szerint a részleges lockdown részét képezi az éjszakai kijárási tilalom, valamint a hotelek, éttermek, kávézók, fodrászatok és fitneszközpontok bezárása. Egyelőre nem tisztázott, hogy az új szabályok lehetővé teszik-e az ablakon át történő ételkiadást.

Az embereknek a munkába, iskolába, orvoshoz, illetve élelmiszerüzletbe történő utazását engedélyezhetik. Az intézkedés részét képezi továbbá az OTP-rendszer ellenőrzése a munkahelyeken, valamint az iskolákban végzett öntesztelés.

Az SaS javaslata szerint a koalíció abban is megegyezett, hogy a beoltottak bizonyos előnyöket élvezhetnek. Míg az oltatlanok csak élelmiszerüzletbe, patikába, drogériába vagy újságoshoz mehetnek majd, a beoltottak az úgynevezett esszenciális üzleteket, így a cipő- vagy ruhaüzleteket is látogathatják.

A tervek szerint a károsult vállalatok részleges kárpótlást kaphatnak, hogy ez hogyan is néz majd ki, egyelőre nem tisztázott. A lockdown kéthetes intervalluma sem végérvényes – kb. tíz nap után ugyanis a koalíció és a szakértők kielemzik a helyzetet, és esetlegesen meghosszabbíthatják a lockdownt.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter már múlt héten is háromhetes lockdownt javasolt, ezt viszont akkor még a kormány nem hagyta jóvá. Hétfőn újfent beterjesztette a javaslatot, a koalíció pedig este tárgyalt róla.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter kedden a Radio Expresben elmondta, hogy már megszületett a megállapodás. Bírálta Lengvarskýt, és elmondta, hogy Marek Krajčí száz százalékban jobb lett volna. Matovič szerint az egészségügyi miniszternek rengeteg ideje volt, hogy felkészüljön a harmadik hullámra. Emellett Ján Mikas tiszti főorvossal szembeni tiszteletét is elveszítette, akivel az első és a második hullám idején gyakran közösen jelentették be az intézkedéseket.


(DenníkN)