Kétmilliárd euróba került, hogy ilyen alacsony a munkanélküliség

2021. július 21. - 12:48 | Belföld

Fokozatosan feltámad a szlovák munkaerőpiac - jelentette ki Eduard Heger miniszterelnök a friss munkanélküliségi adatok közzététele után.

Kétmilliárd euróba került, hogy ilyen alacsony a munkanélküliség
Eduard Heger (Fotó: TASR)

A kormányfő optimizmusa abból származik, hogy az országban csökkent a munkanélküliek aránya.

"7,76 százalékos munkanélküliségi rátát értünk el, ez a legjobb eredmény az év első felében. Igényes járványév van mögöttünk, és még nem végeztünk a járvánnyal, mert Európában még mindig jelen van a delta variáns"

- mondta Eduard Heger szerda reggeli satótájékoztatóján, amelyen Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális- és családügyi miniszter is jelen volt.

A kormányfő úgy véli, hogy a munkanélküliséget főként az erős kormányzati támogatásnak köszönhetően lehetett kordában tartani a járvány idején. Heger hangsúlyozta: a kormánynak sokat számítanak a munkahelyek, ezt bizonyítja az a 2 milliárd eurónyi állami támogatás is, amelyet az elmúlt időszakban folyósítottak a munkáltatók részére.

"A kétmilliárd eurót azért nyújtottuk, hogy megmentsük a munkahelyeket. Precedens nélküli az ekkora támogatás, aminek köszönhetően meg lehetett tartani a munkahelyeket"

- szögezte le Eduard Heger. A harmadik járványhullmára a miniszterelnök szerint megfelelően felkészült a kormány.

Milan Krajniak tájékoztatása szerint idén 4300 munkahely megszüntetését jelentettek be a vállalatok a tömeges elbocsátások keretében, de ezek nagy részét sikerült megelőzni.

"A kétharmadát sikerült visszafordítanunk, tehát a működő intézkedéseknek köszönhetően gyakorlatilag csak 1535 ember került elbocsátásra"

- fűzte hozzá a munkaügyi miniszter. Krajniak elmondása szerint közben a szabad, vagyis betöltendő állások száma folyamatosan növekszik, és minisztériuma kész további intézkedésekkel segíteni, ha a harmadik hullám során elbocsátások kerülnének kilátásba. A kormány célja ugyanis a munkanélküliség csökkentése, egyúttal pedig a foglalkoztatottság növelése.

(TASR/parameter)